Предложение за промени в Закона за лова и опазване на дивеча разрешават употребата на забранени средства по време на лов. В това число отровни примамки, електрошокови устройства, експлозиви и други.

Един случай на АЧС от началото на ловния сезон

Идеята е забранените средства за лов да могат да се използват при санитарен отстрел и за справяне с болести по дивеча като Африканската чума по свинете (АЧС).

Това обаче крие редица рискове за животните, хората и околната среда, каза за Дарик Явор Гечев от Фондация “4 лапи”.

“Жертва на този начин на безконтролен лов биха могли да бъдат както диви животни, така и защитени видове, но и селскостопански и домашни животни. А дори и хора. А да не говорим, че при употребата на експлозиви и отровни вещества може да бъде засегната и природата като цяло”, заяви Гечев.

От Изпълнителна агенция по горите коментираха, че идеята им е да могат да се използват единствено термокамери и моторни средства при овладяването на АЧС, каквато е практиката в други европейски държави.  

В документа, който в момента е качен в портала за обществено обсъждане, няма такава конкретизация, а на практика се разрешават всички забранени към момента средства за лов. 

Обещанията на властите са текстовете да бъдат прецизирани.