Собственици на лични стопанства в Хасковска област са заклали 2 739 прасета от „задния двор“ по време на кампанията за предпазване на 20-километровите зони около промишлените свинекомплекси срещу навлизането на Африканската чума по свинете (АЧС).

Чумата: Нови проверки за укрити прасета в задния двор

В област Хасково 1 542 стопани са заклали доброволно животните си като превантивна мярка срещу болестта АЧС, обобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), предаде БТА.

Досега в областта няма регистрирани случаи на зараза с опасния вирус, но по заповед на областния управител се налагат допълнителни мерки за биосигурност на промишлени свинекомплекси.

От ОДБХ уточниха, че досега няма случаи и на принудително евтаназирани прасета заради неизпълнение на постановените мерки.

Проверките в частните стопанства обаче продължават.

Местните власти в общините Хасково и Димитровград все още допълват списъците, въз основа на които стопаните ще получат помощи от 300 лв. на двор.

Срокът за представяне на списъците, определен от аграрното министерство, беше до 26 август, а изплащането трябва да започне след 1 септември.

Всички новини по темата вижте ТУК.