Какви са цените без ДДС на кравето мляко при вас – с този въпрос животновъд се обърна към своите колеги във Вайбър група, а отговорите, които получи са доста разнородни. 

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Добрата новина е, че от началото на месеца има раздвижване в цените нагоре. Заради жегите и сушата няма много мляко, а има много мандри. Затова и доста стопани имат проблеми с качеството на продукцията, но някои мандри дават добри цени, за да ги задържат.

Помежду си животновъдите се съветват да следят сами маслеността и плътността на млякото с машинки за проби. За съжаление, тези, които разчитат само на паша, трудно могат да постигнат добри показатели в тези жеги.

Цени на кравето мляко без ДДС в някои райони:
Чирпан – 0,80 лв./кг
София-област – 0,82 лв./кг до 1 тон
Враца – 0,85 лв./кг
Чирпан – 0,88 лв./кг
Димитровград – 0,88 лв./кг, а за над 1,5 тона – 0,95 лв./кг
Раковски – 0,95 лв./кг
Бургас – 1,03 лв./кг
Плевен – 0,95-1,05 лв./кг
Сливен - 1,10 лв./кг

Животновъди коментират, че някои техни колеги продават вече на 1,10 лв./кг, дори на 1,15 лв./кг без ДДС. За съжаление, не уточняват за кой район и какви количества става дума.

Междувременно анализатори прогнозират повишение при изкупните цени на кравето мляко, като в момента разликата с цената в ЕС-13 е около 11%, докато година по-рано е била 10%. Влияние оказват и непрекъснато растящите разходи по линия на изхранването на животните, твърдят от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Данните на Министерството на земеделието за първите пет месеца на годината сочат, че изкупеното мляко в страната намалява със 7% на годишна база до 296 хил. тона. България е сред страните в ЕС, където се отчита най-голямо свиване. Спадът в производството ще продължи и общото изкупено мляко за 2022 г. може да падне до 665 хил. тона, прогнозират от CAPA в своя бюлетин за юли.