България е сред страните в Европейския съюз, където се отчита най-голямо свиване на количествата изкупено мляко, съобщават от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). За първите пет месеца на годината се отбелязва намаление от 7% на годишна база до 296 хил.тона по данни на Земеделското министерство.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

„Причините са в растящите разходи за производство и критичната рентабилност”, категорични са анализаторите. При липса на по-чувствително увеличение на изкупните цени, спадът в производството по оценки на САРА ще продължи и общото изкупено мляко за 2022 г. може да падне до 665 хил.тона.

САРА: Прогнозите за средните изкупни цени за 2022 г. е да се повишат до 0,79 лв./кг за краве мляко и 1,58 лв./кг за овче мляко. 

Икономистите отчитат още, че разходите изпреварват увеличението на приходите и са нагоре с 60% при концентрираните фуражи. Очаква се и 30% ръст при грубите фуражи на годишна база.

САРА: Безмитният внос на зърно от Украйна се очаква да помогне за засилване конкуренцията при цените на фуражите, което да се отрази положително на българските животновъди за набавяне на фуражи на по-ниски цени от тези, прогнозирани през следващите месеци. 

Сред актуалните мерки за сектора е и отпускането на краткосрочни кредити. До 29 юли 2022 г. стопаните, отглеждащи едри и дребни преживни животни, могат да кандидатстват за кредитиране. Размерът на кредита на един земеделски стопанин е до 15 000 лв. при кандидатстване за едри и дребни преживни животни (ЕПЖ и ДПЖ). Заемите ще се предоставят при лихва в размер на 2% и следва да бъдат погасени до 30 юни 2023 г.