Земеделските стопани и млекопреработвателни предприятия, регистрирани по Наредба 26 за директни доставки, са продали общо 83 704 хил. л сурово или преработено мляко. От тях 69 964 хил. л са краве мляко (84%), 7 454 хил. л – овче мляко (9%). 

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

Продаденото сурово мляко директно на потребителите е 51 659 хил. л, а преработеното мляко е 32 045 хил. л. Произведени са 1 795 т бяло саламурено сирене, 761 т кашкавал, 1 988 т кисели млека и други млечни продукти. Това показва годишният отчет на Министерството на земеделието за дейността на млекопреработвателните предприятия в България през 2021 г.

Данни за миналата година са предоставили общо 244 млекопреработвателни предприятия. В тях е преработено 703 млн. л сурово мляко (включително доставено от държави членки на ЕС и внос от трети страни). Основен дял (94,4%) заема кравето мляко, което е с 1,9% по-малко спрямо година по-рано.

Овчето мляко заема второ място по преработено количество (с дял от 3,4%). Козето мляко заема 1,6% от преработеното мляко и е със 7,8% повече спрямо 2020 г. Преработеното биволско мляко и смес заема 0,6% от общото мляко.

През 2021 г. в производството на млечни продукти са вложени допълнително и 3 121 т концентрирано мляко, 7 497 т мляко и сметана на прах, 4 709 т млечен концентрат и 930 т други продукти (сметана, закваска, суроватка). Преработените количества сурово мляко, доставени от държави членки на ЕС или внесени от трети страни, са почти 20 хил. т.

Наблюдава се увеличение с 1,0% на броя на млекопреработвателните предприятия със статут на търговски дружества, регистрирани по Търговския закон и занимаващи се с млекопреработвателна дейност и производство на млечни продукти. Те преработват 95,2% от млякото.

През 2021 г. общата стойност без ДДС на реализираните продукти от млекопреработвателните предприятия е 1,068 млрд. лв., което е с 3,6% по-малко спрямо година по-рано.

Производството на сирена намалява с 1,9% спрямо 2020 г. Сирената, произведени от краве мляко, заемат най-голям дял – 88,6%, следвано от сиренето от овче мляко – 7,2%.

Производството на течно пакетирано мляко през 2021 г. е най-високо в Южния централен район, като делът му спрямо общото производство е 49,5%. 

Най-голямо количество бяло саламурено сирене е произведено в Северния централен район, като заема 35,1% от общото производство на национално ниво, но е с 11% по-малко спрямо 2020 г.

Намалението на произведените количества кашкавал през 2021 г. е с 4,0% спрямо година по-рано. Производството на кашкавал от овче мляко бележи ръст от 6,4%, а кашкавалът от други млека намалява с 33,7%. Най-голям дял заема кашкавалът, произведен от краве мляко – 92,6%, но произведеното количество е с 3,1% по-малко спрямо 2020 г.

Бялото саламурено сирене намалява спрямо 2020 г. с 4 075 тона (-6,1%). Най-голям дял (85,5%) заема бялото саламурено сирене, произведено от краве мляко. Производството на саламурено сирене с вложени растителни мазнини намалява с 5,1%.

Към 31 декември 2021 г. в анкетираните и предоставили информация 244 млекопреработвателни предприятия са заети 8 146 служители и работници.