Започва единадесетото национално състезание „Млад фермер“, организирано от МОН и Регионално управление на образованието-Ямбол. То се провежда от 12 до 14 май в Ямбол, съобщават от общинската администрация на града.

Какво ни казахте: Земеделците искат пари най-вече за техника

Домакин на надпреварата е Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“, а партньори са Аграрен университет – град Пловдив, Община Ямбол и Община „Тунджа“. В състезанието участват 20 отбора от цялата страна, включително и отбор на училището домакин.

Състезанието се състои от три модула – растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство. Всеки от тях включва теоретична и практическа част. За учениците и гостите на състезанието е организирано и посещение на културни забележителности в град Ямбол.

„Млад фермер“ е своеобразен форум за демонстриране на знания, умения и компетентности в областта на земеделието от ученици, обучаващи се в сферата на селското стопанство. 

“Мотивираните участници ежегодно изразяват готовност да приложат наученото чрез изявите си по време на състезателните дни в трите направления по регламент”, заявяват организаторите.

Целта на състезанието е да демонстрира не само способностите на участниците, но и да покаже възможностите за опазване на първоизточника на човешките блага – земята, в условията на напредващия с все по-висока скорост технологичен процес.

Програмата на състезанието може да видите в тук.