Месец октомври в Северозападна България се оказва изключително благоприятен за овощарите. Температурите спадат постепенно и те могат спокойно да организират дейностите си така, че да гарантират нормален зимен покой на дръвчетата.

След доматите миризливките се преместиха върху овошките

„Времето се задържа и успяхме да оберем реколтата от късните сортове круши и ябълки. Сега приключваме с дюлите и започваме подготовка на градината за зимата”, разказва овощарят Георги Атанасов.

Според него е много важно да не се закъснява с прибирането на плодовете и това е основен момент както за настоящата реколта, така и като подготовка за следващата. Опитът му сочи, че късната беритба води до загуби, плодовете се съхраняват по-трудно, а дървото не може да натрупа достатъчно запаси за зимния период. След това е препоръчително да бъдат изрязани и изнесени от градината всички клони, които видимо са повредени било то от болести и неприятели, било то чисто механично.

„Известно е, че преди зимните студове стволовете на дърветата трябва да се обработят с варна каша. Аз го правя през този сезон, докато е още топло и валежите са по-малко. Първо, кашата засъхва по-добре върху стъблото и второ, не ми се налага да натрупвам влага върху него точно преди температурите да паднат рязко”, разказва Георги.

Третото основно правило за една добре зазимена овощна градина е обработката на почвата.

„Изораването е особено полезно, защото така влагата ще попива по-добре и ще се образува достатъчен подпочвен запас, който е изключително важен за бъдещата реколта. Това е начинът, по който намаляват и плевелите, защото корените остават над повърхността и при нормална зима измръзват. Полезно е и срещу вредителите, които вече са си направили зимни леговища в почвата около дърветата. Овошката е като лозето – не ще молитва, а мотика”, обяснява старият овощар.

В края на листопада се прави и пръскане на кайсиите и прасковите с бордолезов разтвор срещу съчмянка и къдравост на листата през следващия стопански сезон.

Препоръчително е засаждането на нови фиданки да става след това, т.е. след цялостното опадване на листната маса. Стопаните обаче трябва да се подготвят за това, още дори преди да отидат до разсадника. Поне 10 дни по-рано трябва да се изкопаят ямките и да ги наторят. Най-подходящо е да сложат във всяка от тях по 150-200 г суперфосфат и 60-80 г калиев тор.

Поливането е еднократно при самото засаждане, защото иначе има риск почвата около младите корени да се преовлажни и те да измръзнат през студените зимни дни. Още от този месец количеството валежи в региона традиционно са около 50 см3/кв. м в равнината и близо 2 пъти повече в планинските райони.