Повишената популация на насекомите, наричани миризливки или вонещици през лятото беше проблем за зеленчукопроизводителите, защото те нападаха и съсипваха реколтата им от домати. Сега обаче, когато повечето от тях са обрани зеленият вредител се пренесе и върху овошките.

Производител: Добрите подложки правят добри овошки

„Аз ги събирам механично засега и то от младите фиданки, но с тези, които все по-често забелязвам по големите дръвчета май няма да мога да се справя. Твърде много са тази година”, коментира Спас Димитров, който се опитва да отглежда овошките си предимно природосъобразно и се въздържа от прекалено третиране с препарати.

Той опитал да направи уловка от вода и сапун, както го посъветвал по-възрастен овощар, но и това не помогнало много.

„В този сезон е важно да се направи окосяване на пространствата между дръвчетата и да се окастрят всички храсти наоколо, за да не се осигурява комфорт на миризливките. Иначе догодина популацията може да се увеличи още повече, ако лятото се окаже толкова сухо като това, което мина. Те ползват като скривалище от студовете и опадалите листа и затова е добре да се прочистят. Не препоръчвам обаче директното третиране с химикали в периода, в който още не са обрани и последните плодове. Може да се направи, но след като се прибере цялата реколта. Времето все още е топло и те са все така активни. От няколко насекоми няма опасност особено за старите дървета, но при тази увеличена популация тази година те наистина могат да бъдат опасни особено за младите фиданки”, обясни  агрономът Дамен Петров.

Според него е важно и да се оплеви около дърветата, колкото и на този етап това да се струва на някои стопани безпредметно. Сега е периодът, в който те няма с какво друго да се хранят и затова пробиват листата или по-меките плодове с хобота си и нанасят щети.

За борба с вонещицата има и природосъобразен вариант – те бягат от миризмата на ментово масло или отвара от чесън, синап, люта чушка.