Селскостопанската Академия представя на АГРА 2013 всичките си 30 нови сорта растения, разработени през миналата година, съобщи председателят на ССА  проф. Петър Славейков.

Сред тях е първият сорт българско броколи Искра – дело на учените от Института по зеленчукови култури в Пловдив.

Първият български сливово-кайсиев сорт е сред световните новости на изложението. Хибридът се смята за сензационен успех и представлява нов ботанически вид според Института по овощарство, където е направена разработката. Работата по кръстосването на синя слива и кайсия е отнела почти четвърт век, докато се стигне до хибрида „Стендесто“. Плодовете са едри, тъмновиолетови, с много добър вкус и аромат, обясняват от института. Селекционери от няколко европейски държави вече проявявали интерес към необичайния сорт.

Работата на академията в момента е свързана с глобалното затопляне и търсенията на учените са насочени към нови сухоустойчиви сортове растения. Работи се и по създаването на високопродуктивни сортове, както и такива устоюиви на студ, каза проф. Славейков.

ССА държи патента за 410 сертификата за растения и 14 за породи животни, което представлява 85% от патентите в отрасъла. Продуктите на Академията намират добър прием на външните пазари. В Китай създават овощни масиви с български череши, селектирани от Овощарския институт в Кюстендил. Освен това интерес към разработките на българските аграрни учени, има и в Русия, Украйна и Молдова.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!