Изкупната цена на кравето млякото продължава да върви надолу, фермерите настояват за отпускане на втората половина от парите по помощта заради войната в Украйна, но министерството не разполага с този ресурс. Какви са причините за ценовия спад и какви управленски мерки се предприемат в ситуацията?

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

В отговор на депутатско питане по темата от Министерството на земеделието изнасят данни, че изкупната цена на суровото мляко у нас за април стига до 0,87 лв./кг, която е с над 13% по-ниска от тази през декември 2022 г. Фермерите споделят и за доста по-сериозен ценови спад, а редица от тях са изпаднали в колапс. Лесната причина, оправдаваща ценовия спад и изтъквана в публичното пространство, беше заплашителни внесени количества украинско мляко, но…

Министерството на земеделието: Няма внос на сурово мляко от Украйна!

Доставки традиционно се извършват от Унгария, Полша, Румъния, но обемът им за първото тримесечие на 2023 г. се равнява на 7% от общото количество, постъпило за преработка у нас. Пред Агри.БГ зам.-министърът на земеделието Крум Неделков заяви, че млякото от Полша и Унгария влиза у нас на цени от 0,68-0,70 лв./л с транспортните разходи.

Сериозно обаче е нараснал вносът на концентрирани мляко и сметана от Украйна. От юни 2022 г. до януари 2023 г. импортът на сухо мляко е скочил близо три пъти, достигайки 1979 тона. От януари до края на април тази година вносът от Украйна достига 494 тона, при липса на такъв за същия период на 2022 г. Отчита се също и че цените по вноса падат.

Агроведомството посочва и други процеси, довели до сегашното ценово състояние на сектора. През изминалата година данните показваха спад в производството на краве мляко в Европа, като се посочваше, че повишените цени на фуражите и енергоносителлите са основен фактор. От началото на годината обаче намаление на цената се наблюдава в целия Европейски съюз – с около 4% всеки месец, като от министерството обръщат внимание, че ценовия спад е съпроводен от отново ръст в производството, включително в България.

Флуктоацията на цените има и сезонен характер, но на фона на повишените разходи на фермерите, създава трудности за тях”, добавят още от ведомството.

Комплексът от причини, довел до проблема, логично предполага и комплекс от държавнически мерки, намаляващи негативния ефект. Какво е възможно да свърши служебното управление и дали фермерите няма да си останат само с патосни слова и емоционална подкрепа?

Първо, всички от сектора виждат глътка въздух във възможността на помощта в подкрепа ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна. 102 млн. лв.бяха изплатени на стопаните с едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства от помощта заради войната в Украйна в края на април.

Средствата по нотифицираната помощ ще покрият приблизително половината от средствата, необходими за компенсиране на нарасналите през 2022 г. разходи на земеделските стопани”, пресмятат от агроминистерството.

Стана ясно, че за останалата част от обещаната помощ заради войната в Украйна Министерството на земеделието е отправило искане към Министерството на финансите тези средства да бъдат добавени като допълнителни в стартиралата бюджетна процедура.

От отговорът става ясно и че България е поставила въпрос пред Европейската комисия за за включване на още продукти, включително сухо мляко в списъка на забранените за внос стоки на територията на страната ни, както и че е проведена среща между агроминистерството и млекопреработвателите. На нея е обсъден отказът от изкупуване на количества под 1000 кг.

„Договорено беше съвместно с браншовите представители на млекопроизводителите да се търсят възможности и контрагенти за изкупуване на  отказаните количества, както и трайно решение на проблема, за да се минимизират негативните последици за двете страни – животновъди и преработватели”, уверяват от агроминистерството.

Но не се назовава конкретно търсят ли се такива контрагенти, намерени ли са и какво се прави за трайното решаване на проблема