Както стана ясно през изминалата седмица, Министерството на земеделието и храните/МЗХ/ взе решение за компенсиране на животновъдите с 25 млн. лева заради скъпите горива. Още тогава всички се запитаха откъде ще бъде осигурен този финансов ресурс.

 

На въпрос на Фермер.БГ от къде идват средствата за тази компенсация, от МЗХ заявиха, че: Дългата зима, екстремно ниските температури в края на 2011 г. и началото на 2012 г. и високите цени на горивата е наложилоУС на ДФ”Земеделие” да обмисли и приеме решение за възможно най-бързо компенсиране на животновъдите. Средствата в размер на 25 млн. лв. ще бъдат предоставени от план сметката на Фонда, за което е необходимо тя да бъде коригирана от Министерския съвет.

 

От Министерство на земеделието и храните уточняват, че разпределението на средствата е съобразено с предложенията на браншовите организации и възможностите, които дава европейското законодателство в областта на подпомагането, и ще са както следва:

 

 

 - едри преживни животни (говеда и биволи) - 10 млн. лв. Компенсацията ще се предостави под формата на допълнително плащане по схемата за национални доплащания за говеда и биволи, необвързана с производството и схемата за национални доплащания за крави с бозаещи телета, обвързана с производството, в рамките на разрешените тавани за националните доплащания за 2011 г. одобрени с Решение на ЕК от 08.06.2011 г. Предвидената сума на глава животно ще е в размер на 30 лв.

 

- дребни преживни животни (овце и кози) - 5 млн. лв. Средствата ще се отпуснат под формата на минимална помощ de minimis. При този вид помощ общият размер на предоставените на един земеделски производител помощи de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 7 500 евро за период от три данъчни години.

 

- свине и птици – общо 10 млн. лв. Предвидено е средствата определени по проектите на схеми за държавни помощи, предназначени за надвишаване стандартите за хуманно отношение при отглеждането на свине и птици, да се увеличат за всяко направление с по 5 млн. лв.