В първия ден от февруари в Поликраище почитат паметта на земеделския министър Димитър Кушев от правителството на Богдан Филов, който на 1 февруари 1945 г. е убит чрез разстрел от Народния съд.

Закон за защита на местното земеделие готвят в Чехия

В годините между двете световни войни, именно благодарение на него, Поликраище, чийто главен поминък е гурбетчийското градинарство, разцъфва. Примерите за това са описани в книгата “Илюстрована история на Поликраище".

Министър Димитър Кушев е един от най-изтъкнатите български специалисти в областта на земеделието, с огромен принос за неговото развитие в нашата страна. Използвайки връзките си на запад, той уреждал издаването на разрешителни за работа и визи за непрекъснато пътуващите местни жители в Средна Европа. 

Гурбетчиите градинари, донесли прогреса

Архивните данни сочат, че между двете световни войни потокът от Поликраище към Унгария, Словакия, Австрия, Германия, Румъния, Сърбия и други страни, е огромен. Само градинарите са наброявали над 1 200 души.

Благодарение на тях и земеделския министър за броени години, точно в най-жестоката световна икономическа криза между двете световни войни, Поликраище става едно от най-заможните селища в България. Те са пренесли у нас опита си от Европа и зад океана. 

Министър Кушев бил обичан и се ползвал с невероятен авторитет сред народа. Разказва се, че когато пристигнел от София, веднага отивал на нивата и се захващал с полска работа. Умеел всичко: жънел, връзвал снопи, товарел каруците, прекарвал ги, вършеел, копаел, косял, пластял сено, грижел се за животните. 

Постиженията на земеделския министър у нас

Министър Кушев осигурява финансирането на водоснабдяването на Поликраище. Основните клонове на водопровода се използват и днес.

Заедно с местната организация “Земеделската задруга” той открива Допълнително образцово земеделско училище „Поликраище“, което се финансира изцяло от Министерството на замеделието. Към него е назначен агроном, който се грижи за издигане на културата на земеделие. В училищната програма са включени земеделско домакинство и просвета на селското население, градинарство, овощарство, зеленчукопроизводство, цветарство, млекарство, бубарство, готварство, консервиране, пчеларство, хигиена. 

Под ръководството на училището е създадено Коневъдно дружество – Поликраище. В околните села се организират земеделски изложби. Изграден е пункт за земеделска продукция и складове за съхранението ѝ. Изнасят се хиляди вагони с грозде, овошки и зеленчуци за Германия.

В училището се отглеждат елитни животни и най-качествени семена. Прави се надзор над посевите из полето и се поддържа постоянна връзка със семепроизводителните станции и земеделски научни институти в Кнежа, представителствата на Земеделския изпитателен институт и Института по защита на растенията – София. 

Създава се земеделска библиотека, получават се редовно земеделски списания и новоиздадени книги както по земеделие, така и по българска история и класическа българска литература, уреждат се курсове по земеделие, ръкоделие, готварство във всички околни села. От Министерството се отпускат държавни стипендии за най-проявилите се ученици. В Поликраище са създадени още обществени консервни работилници и Научна лаборатория по земеделие.  

В текста са използвани извадки от книгата „Илюстрована история на Поликраище“, том I, с автори: Трифонка Романова Попниколова, проф. д-р Георги Николов Георгиев, Никола Георгиев Попниколов и д-р Марияна Николова Георгиева, проф. д-р Георги Николов Георгиев, д-р Марияна Николова Георгиева