В Прага бе гласуван законопроект, който предвижда минимален дял в търговията на местно произведени храни. Предстои Сенатът да го одобри или не. По-конкретно, от следващата година поне 55% от продадената храна в страната трябва да идва от вътрешно производство. Според закона този дял трябва да се увеличи до 73% до 2028 г., пише Agrarheute.com.

Внимание, фермери: Изтича важен срок за доказване на реализация

Чешкият министър на земеделието Мирослав Томан поиска Камарата на представителите да бъде „малко националист“ преди гласуването. Докато „всички граждани си наливат немско мляко в кафето“, законът за защита на местното земеделие е необходим, обясни социалдемократът.

В отговор Европейската комисия веднага се активизира, тъй като тя не приема никаква дискриминация.

Говорителка на комисията предупреди чешкото правителство за нарушения на правилата на вътрешния пазар. Тя обяви, че регламентът ще бъде внимателно разгледан, след като законодателният процес приключи, и призна, че като цяло е разрешено насърчаването на регионалното производство на храни. Това обаче не трябва да се прави за сметка на други държави членки. Трябва да се избягват протекционистични мерки и всякаква дискриминация срещу продукти от страните партньори на ЕС.

Пукнатини в основите на свободния вътрешен пазар

Проектозаконът обединява опитите на няколко държави членки на ЕС да предоставят на местните продукти конкурентно предимство, например чрез национален етикет за произход. Съдът на Европейския съюз (ЕС) постанови решение по въпроса през октомври 2020 г. и то стриктно тълкува изискванията за национално указание за произход.

В този контекст федералният министър на земеделието Юлия Кльокнер предупреди за потребителски национализъм. Йоахим Руквид, президент на Германската фермерска асоциация (DBV), също иска да разговаря с търговците на храни за „бонус в Германия“ за местни продукти.

Гласуването на закона в Чехия провокира незабавна реакция и в Полша. В местните издания се появиха заглавия като "Чехите ще изхвърлят полската храна от магазините?".

Хранителният протекционизъм на правителството в Прага, макар и вероятно да е в противоречие със законодателството на ЕС, може да засегне полските износители на храни, пише "Puls Biznesu". Оттам допълват, че от следващата година 55% от продуктите, продавани в чешките хранителни магазини (с площ над 400 кв. м), трябва да идват от местни производители. Шест години по-късно този показател трябва да достигне до 73%.

Новият регламент ще се прилага спрямо сто продукта, включително  месо, млечни продукти, зеленчуци и плодове.

"Става въпрос за продукти, които полските компании много често внасят през южната граница. Ние също така продаваме на Чехия много зеленчукови и плодови консерви, сладкарски и сладкарски изделия, сладкиши и хранителни концентрати. Храната е важен елемент в нашия износ за южната ни съседка", подчертава "Puls Biznesu".

Полските производители не крият възмущението си от решението на чешкия парламент.

„Мисля, че това противоречи на регламентите на Общността и ще бъде блокирано от Европейската комисия“, казва Станислав Бизон, президент на полска търговска камара.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво ни казахте: Изравняване на субсидиите е решението, но кога?

Новият биологичен регистър: Всичко, което трябва да знаете

Клиентите купуват повече след личен разговор с фермера