Случаите на заразени прасета в дивата природа не стихват. Последните положителни проби с вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) са отчетени във Варненско. Това съобщава д-р Златина Димова от Областната дирекция по безопасност на храните, цитирана от Агенция Фокус. 

Паскал Желязков: Драконовски мерки заради АЧС, целта е тотален контрол

Заразените животни са открити в землището на селата Шкорпиловци и Приселци, както и в полето на  ловно стопанство „Шерба“. Случаите са още от 9 януари. 

Te са констатирани само ден след избухването на ново огнище в най-големия свинекомплекс в областта – този в село Брестак. Днес започва хуманното умъртвяване и загробване на 5 хиляди свине майки и 35 хиляди малки.

За днес е планирано и заседание на епизоотичната комисия в Областна администрация – Варна, за да се обсъди обстановката и да се набележат мерките. Една от тях е забраната за движение на свине от и към животновъдни обекти и кланици в цяла България.

На друга среща отново във Варна проф. Паскал Желязков призова ловците да не укриват информация за мъртви диви свине. 

„Всеки ден се увеличават случаите на положителни проби от диви свине. Ловците и други хора, които намират умрели свине, не ги докладват, за да не им се спре ловът. Но тъй като се дават 150 лв. на намерена умряла свиня или част от нея, сега ще завалят вероятно проби от намерени в природата диви свине“, коментира шефът на БАБХ, цитиран от БНР.

Той увери, че ежедневно се вземат проби от другите три свинекомплекса във Варненско. Проверят се и частните стопанства.

Чудно защо обаче последните случаи на заразени с чумата свине все още не са официално обявени на страницата на ветеринарните власти. Последната информация е от 7 януари, като липсват четирите отстреляни животни в Ямболско и тези три нови случая във Варненско. Случаите не присъстват и в интерактивната карта.

Следете темата ТУК.