По данни на Министерството на околната среда и водите около 85% от почвите в България са подложени на ерозия. България е една от шестте държави, засегнати от суша по време на горещата вълна през миналото лято. Това съобщават организаторите на пътуващата изложба „Спасете почвата!“, която от 1 до 15 ноември ще бъде експонирана в Добрич. В Младежкия център ще бъдат изложени 20 цветни пана, които ще разказват за почвата и световната доброволческа кампания за повишаване на информираността за нея.

Движението „Спасете почвата!“ подкрепя усилията на правителствата по предотвратяването на деградацията на почвата чрез поддържането между 3 и 6 процента органично вещество в земеделската земя. Целта е да се събуди интересът на широката общественост към темата и да се осигури по-широка подкрепа за предотвратяване на изчезването на плодородната земя.

Състоянието на почвата не е само земеделски или екологичен проблем.

От почвата зависи достъпът на всички до храна, нейното качество, здравето ни, запасите от вода, климата и дори социалния мир.

Състоянието на чернозема в Добруджа е особено актуална тема, тъй като 80 % от площта на област Добрич е земеделска, а 12 % - горска. Това нарежда региона на второ място в страната. В Житницата на България се срещат всички разновидности на чернозема. Този тип почви са най-плодородни с мощен хумусен хоризонт.

В същото време обаче през последните 50 години пада съдържанието на органично вещество в почвата. Това посочва изследване на проф. Маргарита Нанкова, експерт по агротехника на полски култури и агрохимия в Добруджанския земеделски институт. Като учен тя е посветила дълги години на изследване на почвеното органично вещество и опазването му.
Изложбата „Спасете почвата!“ вече е гостувала във Варна, София и Пловдив.