Производството на свинско месо в България ще намалее през тази година с 8-10% до 70-72 хил. тона, прогнозират експертите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

АЧС в България - печалният пример за ветеринарните лекари в Германия

Свинското месо представлява огромната част от произвежданото червено месо в кланиците у нас, като делът му е 91%.

Преди избухването на АЧС в страната това лято в спокойния период от януари до май 2019 г. у нас са произведени 33 210 тона свинско месо или с 9% повече спрямо 30 439 тона за същите месеци на 2018 г.

Експертите: „През юли цените на едро на свинското месо се задържаха на същото равнище от предходния месец. Силната зависимост на вътрешния пазар от внос обяснява това.“

Средната цена на свинското месо у нас през май тази година е била 3740 лв./тон кланично тегло.

Месец по-късно тя се повишава до 3804 лв./тон и остава на това равнище в пика на Африканската чума през юли. Анализаторите очакват, че същественото поскъпване се е случило през август, когато средната цена вероятно е достигнала 3900 лв./тон кланично тегло. 

Прогнозата на експертите за този месец е, че стойността на свинското ще слезе с 2,5% до 3800 лв./тон под влияние на конкуренцията на пазара.

Както е известно, националното производство на свинско осигурява едва половината от вътрешното потребление, като останалите количества се внасят.

През първите седмици на август цените в ЕС отново се движат нагоре, под въздействие на силното търсене на международния пазар и увеличение на износа, предимно към Китай.

Това дава основание цените и през последното тримесечие да останат високи, независимо, че обичайно те в тези месеци падат на най-ниските си годишни равнища.

По данни на Международната организация по здравето на животните към август в глобален план са регистрирани нови 328 огнища на АЧС на територията на десет страни в Източна Европа, шест страни в Азия и една в Африка. Така общият брой на установените огнища в света достига 7914.

Икономическите последствия от разпространението на болестта са най-сериозни в Азия и се отразяват върху международната търговия, стимулирайки растежа на цените.

От есента на миналата година досега в съседна Румъния са умъртвени около 380 000 свине. В резултат се наблюдава сериозно нарастване на вноса на свинско месо на румънския пазар.

Възходящото движение на цените на месото в глобален план продължава. Стойността на отчитания ежемесечно от FAO индекс на средните цени на месото през юли отбеляза увеличение с 0,6 % спрямо предходния месец.

След четири месеца на непрекъснато увеличение, обаче, световните цени на свинско месо отбелязаха лек спад, който се дължи на увеличения износ от Бразилия и САЩ.

Разпространението на АЧС е основното предизвикателство пред развитието на световната търговия със свинско месо, гласят оценките на Rabobank.

До този момент пораженията са най-големи в Азия, където Китай е загубил 40-50% от поголовието си. Болестта прогресира в Югоизточна Азия. 

Прогнозите сочат неблагоприятни последици в сектора през следващите пет и повече години с пряко отражение върху търговските потоци и задържане на сравнително високи равнища на цените.