Африканската чума по свинете (АЧС) бързо наближава Германия, която е най-големият производител на свинско месо в Европа. Появата на едно огнище ще провокира унищожаване на цялото заразено стадо и ще усложни износа от пострадалите от вируса региони. Вътрешното потребление на продукти от свинско месо също ще намалее, информира Greenfront. 

Rabobank: АЧС създава неопределеност на световния пазар

Като печален пример за ветеринарните служби в Германия служи ситуацията в България, която към днешна дата е съобщила за пето огнище в свинеферма с поголовие от 17 000 свине. Предходните случаи бяха регистрирани в четири ферми, а резултатът бе унищожаване на над 100 000 животни. Разпространението на болестта повиши цените на свинското месо с 30% само за месец. Експерти се опасяват, че страната може да загуби цялата си популация от свине – 600 000 животни. 

Степента на разпространение на АЧС в Европа тази година се вижда на таблица на Института Фридрих Льофлер. Според информацията повечето случаи са на изток, където лидер е Полша с над 1500 случая. Следват я Румъния с над 1200 огнища, Унгария и страните от Прибалтийския регион. 

таблица

Към средата на месец август, тази година са регистрирани над 4800 огнища, в резултат на което от началото на годината са загинали над половин милион животни. 

В Германия за основни възможни посоки за „внос“ на АЧС се смятат вносът на нямащи симптоми на заразяване животни или чрез замърсени транспортни средства и оборудване, дрехи или хранителни отпадъци. 

Особено безпокойство у специалистите провокира епизоотичната епидемия в югоизточната част на Белгия: мигриращите заразени глигани значително увеличават риска от разпространяване на АЧС на територията на Германия. Властите, ловци и фермери в пограничните райони вече са предупредени. В случай на огнище забрана лова, създаване на карантинни зони, забрана за влизане и изолация на засегнатите предприятия – това са мерките, които трябва да преустановят разпространението на патогенните микроорганизми.