Със запорирани сметки и невъзможност да работят се оказват в момента мнозина собственици на къщи за гости.

„Цели семейства напускат страната, защото имотите им са запорирани, тъй като са изградени с кредити, теглени преди да им се изплати субсидията“, коментира Искра Оракова, председател на сдружение „Работещи къщи за гости“.

Гласувайте: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Представителите на организацията бяха при депутатите в търсене на законодателна промяна, за да се разреши проблемът им. Те се оплакаха от въвеждането на правила за санкциониране на бенефициенти със задна дата 6 години след подписване на договорите. 

През май 2013 г. е последният прием на проекти за къщи за гости по ПРСР, след 17 месеца проектите са одобрени и много от тях получават субсидия в размер на 70% от средствата, необходими за изграждането на обектите. 

През 2016 г. къщите се регистрират и започват да работят, но по-късно избухва скандалът „Къщи за тъщи“.

Темата е чувствителна и ДФЗ трябва да докаже, че не е работил за вили на частни лица. През юни 2019 г. всички къщи за гости са проверени, а резултатите сочат, че голяма част от тях функционират по предназначение и развиват туризъм в най-слаборазвитите селски региони на страната“, сподели още Оракова. 

През лятото на 2019 г. обаче се приемат нови законови промени, позволяващи на тогавашния изпълнителен директор да приеме правила и норми за санкциониране на бенефициентите с 6 години задна дата. Само месец преди края на мониторинговия период, той издава правила, с които въвежда сериозни санкции, според които 87% от бенефициентите се оказват нарушители. От 280 къщи – 260 се оказват със санкция. 

„Ние сме в патова ситуация“, твърди Оракова.

След проверката на къщите за гости през юни 2019 г. България изпраща доклад, в който се казва, че няма проблем с къщите за гости и месец по-късно собствениците получават актове за 100% публично връщане на субсидията. Повечето дела са спечелени от собствениците във ВАС, след което ДФЗ отново санкционира собствениците по друг член от законодателството. 

„Ако подходим чисто прагматично лесно ще кажем, че прилагаме закона такъв, какъвто е. Това обаче е свързано със стотици съдби на хора, които са работили честно и коректно, но за съжаление има и голяма част използване на тази мярка нерегламентирано, което беше удар по имиджа на България, тъй като бяха замесени високопоставени лица. 

Имаме основание да разгледаме вашите доводи с нашите експерти, за да се търси решение на въпроса.“, каза зам.-министър Александър Йоцев, който присъства на изслушването. 

Според участниците в дискусията много политици се възползваха от положението си, за да си направят частни вили, но ролята на държавния орган е да отсее бенефициентите.

„Накрая останаха хората, които наистина работят и трябва да плащат заради всички, заради грешката на държавната администрация, която тогава не си е свършила работата“, твърдят засегнатите, които очакват решение на проблема.