Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, докато е апелативен съдия, а впоследствие и зам.-председател (2009-20016) в същия съд, се сдобива с къща за гости с открит басейн финансирана от ДФЗ с 236 219 лв. от европейските фондове. Къщата за гости е регистрирана на фирма собственост на майката и мъжа на съдийката, пише разследващият сайт bird.bg.

В течение на мониторинговия период фирмата „Далия-08“, която е спечелила еврофинансирането, отчита нулеви разходи за персонал. До 2016 г., когато изтича мониторингът на проекта, фирмата е генерирала нетни приходи от продажби общо 98 000 лв., което означава, че бизнес планът не е изпълнен.
Къщата е получила категоризация за туристически обект малко след като избухна големия скандал с къщите за тъщи през април 2019 г. Заповедта на кмета на Долна баня за категоризацията е от 25.04.2019. Това е в самия разгар на скандала след оставката на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, собственик на такава къща с минерален басейн, разкрит от Биволъ в публикация от 12.04.2019. Самият кмет на Долна Баня също се е сдобил с къща за гости с европейско финансиране, твърдят от bird.bg.

Всичко това сочи, че къщата е била предимно за лично ползване, а не за развиване на туризма по програмата за селските райони, каквото е предназначението на тези еврофондове. Чак след като избухва скандала с „къщите за тъщи“ собствениците са се опитали да замажат положението с регистрация и категоризация, както и разходи за персонал.

Въпреки всички данни, че къщата е менте, санкция от ДФЗ не е наложена. Има данни, че прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство за този проект след масовата проверка на къщите за гости преди няколко години.

От всички случаи в Европа, разследвани през миналата година за измама със средства от еврофондове, 15% са свързани с България. Това става ясно от годишния доклад на Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ).

ОЛАФ е приключил разследване на построяването на 377 къщи за гости в страната ни, които са били съфинансирани по Програмата за развитие на селските райони, като се препоръчва възстановяването на 23 млн. евро. 

ВИЖТЕ ОЩЕ: 
ДФЗ загуби дело за къща за гости

Бивш зам.-министър е признат за виновен в скандала с къщите за гости