Десетото национално изложение по животновъдство в Сливен ще се проведе на 6 октомври (събота) и ще предложи на посетителите богато разнообразие от селскостопански животни и породи.

 

Това съобщи за Фермер.БГ проф. Васил Николов, директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), която организира събитието.

До момента заявка за участие са подали 130 участници, но броят им продължава да нараства. В рамките на изложението седемдесет и петима фермери ще представят общо 400 овце и кози, двадесет и осем животновъди ще покажат над 150 говеда.

Дванадесет от участници ще изложат коне, петнадесет – телета, десетима – прасета. Освен това ще бъдат показани и много видове дребни животни – зайци, пуйки, кокошки и др.

Тази година акцентът на изложението при овцете ще бъде поставен върху Черноглавата планинска овца – много добър български генетичен ресурс, който заслужава специално внимание, посочи проф. Николов.

 

Акцентът при говедата ще е при месодайните породи, като за първи път в България ще бъде представена френската порода Гаскон.

 

Новост при конете ще бъде породата Хафингер. Любопитен е фактът, че през тази година в Австрия бе учредена нова световна асоциация на тази порода и България бе поканена за неин член, съобщи още Николов.

 

Участие в юбилейното издание на Сливенското животновъдно изложение ще вземат също така 32 развъдни организации от цялата страна, сред които всички развъдни асоциации в областта на козевъдството, овцевъдството, говедовъдството; националните организации по пчеларство и птицевъдство; три развъдни организации по свиневъдство и шест по коневъдство.

 

С това изложение за десета поредна година си поставяме за цел да представим богатото биологичното разнообразие от видове и породи стопански животни, които се отглеждат в България, както и да покажем достиженията на животновъдството и развитието на селекцията, коментира проф. Николов. Освен това през годините това изложение се превърна в отлично място за обмен на опит между животновъдите.

 

Сред поканените официални гости за откриването са земеделският министър Мирослав Найденов, заместникът му с ресор Животновъдство Цветан Димитров, председателят на Комисията по земеделие в Парламента Десислава Танева и др.

 

Организаторите от ИАСРЖ съобщиха, че все още се приемат заявки за участие в изложението.

Програма за Национално изложение по животновъдство – Сливен 2012 г.

10:30 - 10:55 - Пресконференция на Министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов
11:00 - 11:15 - Поздрав към участниците и гостите - Кукери от Пирина
11:15 - 11:25 - Официално откриване на изложението от Министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов
11:25 - 11:30 - Приветствие на Председателя на Комисията по земеделие и гори при 41-то Народно събрание, г-жа Десислава Танева
11:35 – 11:40 - За прогреса в развъдната дейност на Република България- проф. д-р Васил Николов – изпълнителен директор на ИАСРЖ.
11:40 - 11:55 - Поздрав към участниците и гостите – хора на Ансамбъл за народни песни и танци – гр. Сливен
12:00- Дефиле на животните и награждаване на призьорите:

    • Коне

    • Говеда

    • Овце и Кози

    • Кучета

12:30 – 14:30 - Официална обиколка на павилионите, среща с участниците в изложението, награждаване на призьорите:
12:30 - 14:30 - Поздрав към участниците и гостите – танцьорите на Ансамбъл за народни песни и танци – гр. Сливен
12:30 - Презентация на фирма "Биоком Трендафилов" ЕООД, на тема "Нови, бързи тестове за ранно откриване на бременност и разгоненост на крави на 21-ия ден след осеменяването, субклиничен, клиничен мастит и кетоза"


 


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!