С оглед на прогнозираните поднормени температури и около и над нормата валежи за началото на месец юли 2023 година, ще бъде много важно навременното третиране срещу болести на земеделските култури. Това се казва в агрометеорологичната прогноза за месец юли, изготвена по поръчка на Агри.БГ. 

Какво ще е времето през юли?

Това се дължи и на обилните валежи през предходния месец юни, които на много места доведоха до влошено фито състояние на посевите. 

Особено силно са засегнати зеленчуковите и овощните култури. 

Основното мероприятие през юли е жътвата. Реколтата от житни култури ще бъде изложена на риск през първата половина от месеца, поради очакваните интензивни валежи и гръмотевични бури. 

Пролетните култури ще бъдат добре влагообезпечени. 

Очакваните фенофази са както следна - при царевицата изметляване, цъфтеж и образуване на свила; а при слънчогледа цъфтеж, образуване и наливане на зърното. 

В края на месеца ще бъде нормално топло за юли, като се очакват екстремно високи температури. 

Това ще повлияе негативно на цъфтежа и опрашватето при зеленчуковите култури. 

Ранната царевица ще влезе във фаза млечна зрялост, а слънчотледът, засят в срок, ще е във фенофаза узряване. 

Очакваното през периода сухо и горещо време ще ограничи разпространението на гъбни болести по растенията. Трябва да се следи за появата на второто поколение на плодовите червеи по овошките.  

Третиранията трябва да се осъществяват рано сутрин или късно вечер и с подходящи препарати, с по-кратки карантинни срокове при културите, които са във фаза узряване.