Да увеличим поголовието на всички видове породи в България.Това е изводът от днешния Консултативен съвет по месото и яйцата.

Това коментира гл. ас. д-р Евгения Ачкаканова, председател на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България на брифинг след съвета.

Вижте още: Агровизионери: Как здравата почва ще направи фермерите по-печеливши?

“Явно от това се нуждаем, за да имаме суровина, която да произвеждаме и да предлагаме както на българския пазар, но и да достигне поне частично нивата преди години, когато изнасяхме както живи животни, така и преработена продукция”, каза още тя.

Тя е убедена, че именно тези Консултативни съвети ще намерят правилната формула как точно да се случи това, имайки предвид и добрите практики от другите европейски държави.

“Смятам, че ще постигнем резултат. Добрият диалог, имайки дадени добрите примери, ще се получат и добри резултати”, категорична е Ачкаканова.

Нещо положително открои и Стефка Боева, председател на Борда по говеждо и агнешко месо.

Радвам се, че на днешната среща се използваха повече думи като “стандарт”, а не “субсидия”. На Консултативния съвет бяха представени представени връзки между секторите по цялата верига, за да имаме резултати”, добави тя.

На съвета присъства и Даниел Божанков, председател на асоциацията на промишленото птицевъдство.

“Приветстваме идеята за обединяване на цялата хранителна верига, а не само на отделните въдствата. Самата идеология на стратегията “От фермата до трапезата” е точно това. А към момента не се работеше в тази посока.

Другата идея, която приветстваме, е тази за кооперирането. Бъдещето на българския фермер е точно в това, както и към предоставянето на една по-качествена продукция до крайния потребител. Това може да се постигне само и единствено чрез коопериране, обединяване на разходите между производителите и подобряване на качеството на продукцията”, заключи Божанков.