Министърът на земеделието Кирил Вътев е изпратил писмен отчет за свършеното и несвършеното от повереното му ведомство до премиера и вицепремиера.

Четете още: Съкращават на 6 часа времето за химически анализ на плодове и зеленчуци на границата

 

От думите му стана ясно, че сега въпросът не е кои министри ще бъдат сменени, а ще има ли правителство при ротацията или отиваме на избори. 

"Ако ме поканят - оставам, ако не ме поканят - имам достатъчно добри идеи за живота си", обяви той пред Националната телевизия. Вътев смята, че “това правителство свърши изключително много важна работа по най-почтения начин".

“Контролът при вноса на плодове и зеленчуци не започва с лабораторията за изследване на пестициди, която беше открита преди дни на ГКПП "Капитан Андреево", него го е имало винаги. До преди 2 години това се е извършвало от частна лаборатория на границата и този контрол, за да го извършва държавата, се прехвърля в София”, коментира земеделският министър.

Той уточни също така, че "Частната лаборатория няма повече да функционира на границата и приключва работа. Контролът вече ще се извършва само от Българската агенция по безопасност на храните. Всички продукти, които влизат от трети страни подлежат на такъв контрол".

На 28 февруари е излязъл документът, който показва, че българската лаборатория на ГКПП "Капитан Андреево" е акредитирана за официален контрол и започва да действа от понеделник.