Голямо количество мъртва риба е извадена от водите на язовир „Засмяно”, община Аксаково, не се знае още колко има на дъното на басейна. Версията, по която се работи за причиняване на екокатастрофата, е замърсяване с отпадни води от близкия свинекоплекс.

Има предложение България да разменя зърно за амоняк

РИОСВ - Варна, съвместно с Икономическа полиция и Регионална лаборатория- Варна извършва проверка по сигнал за замърсяване на водите на язовира с торове от свинекомплекса в село Любен Каравелово, съобщават от районната екоинспекция. 

Заместник-ръководителят на комплекса е уведомил проверяващите, че около обед на 25 март е възникнала аварийна ситуация, касаеща разлив на отпадъчни води от торохранилище №2 поради запушване на тръбата към торохранилище №3. По думите му са предприети незабавни действия по почистване на запушения участък от тръбата и отстраняване на аварията.

Според разрешителното на обекта производствените отпадъчни води се отвеждат в 5 броя специализирани съоръжения- торохранилища, които са каскадно разположени, на принципа на скачени съдове, свързани помежду си с тръбопроводни връзки. 

„В хода на проверката не е взета водна проба от отпадъчни води след торохранилищата, тъй като е нямало изтичане по време на същата. При проверката е извършен оглед и на опашката на язовир „Засмяно”, при който е установено наличие на умряла риба от вида бял и пъстър толстолоб, шаран, бял амур, таранка”, уточняват от РИОСВ – Варна.

Според екоинспекторите общият брой на забелязаните мъртви екземпляри е около 50. Според други източници обаче и по думите на концесионера пред национални медии досега отчетеното количество на мъртва риба е около 20 тона.
Язовир „Засмяно” е част от каскада от язовири по поречието на Суха река. Предназначението му е за развъждане и отглеждане на аквакултури и не се използва за питейни нужди и напояване.