Добивите от слънчоглед в Северозападна България са слаби, сочат данни в края на кампанията. В района на Бяла Слатина например са ожънати около 220 кг от декар, но има и има стопани, които са прибрали едва по 150.

Специално в тази район сериозен проблем създадоха силните ветрове и бури през месец юли, които повалиха растенията в много масиви. В полупланинските райони максималното количество пък е около 250 кг от декар. Най-разочаровани са стопаните от равнинните части на региона, които в други години са стигали до 300-400 кг.

„В Монтанско например сега средният добив е около 210 килограма от декар. В района около Оряхово в някои масиви стига до 300, но това са единични случаи в малки парцели. Какво да кажат колегите във Видинско, където чувам, че някои са изкарали под 100 килограма от декар?! Годината като цяло не беше добра“, коментира Георги Ангелов, който в момента прибира реколтата от последните масиви, засяти със слънчоглед.

Той още не може да каже колко ще покаже сметката, когато прибере и последната пита слънчоглед.

„За нас сега е важно да приберем това, което е родила земята преди да започнат дъждове. Малко или много, трябва да го съхраним, защото това е трудът ни. Важно е и да изорем, да насеем навреме, защото времето не чака“, обяснява още Георги.

На повечето места в региона слънчогледът вече е прибран. Остават малки масиви с по-късни сортове в полупланинските райони, където обилните валежи не позволиха по-ранно засяване на маслодайната култура.