С наближаването на празниците Великден и Гергьовден цената на агнешкото месо е все по-коментирана. Миналата година неизвестните бяха свързани с извънредното положение, а тази – с по-скъпите фуражи. 

Пролетни тревоги: Каква ще е цената на гергьовските агнета?

„Да, фуражите тази година поскъпнаха много, но цената на агнешкото няма да е чак толкова по-висока, за да не търпим загуби и да излезем на минимални печалби. Една средна цена от поне 6 лв./кг живо тегло мисля, че ще е нормална и ще успеем да продължим да развиваме този бизнес“, коментира Бойко Синапов – председател на Сдружение „Обединени български животновъди“, за БНР. 

Браншовата организация не пропуска възможността официално да заяви своето искане относно вноса на чуждо агнешко месо пред държавата в лицето на Агенцията по храните и Министерство на земеделието.

„Нашето искане е до изчерпване на българските агнета да не се допуска нерегламентиран внос, за да може в тези трудни времена потреблението да не бъде заблуждавано. Надяваме се държавата и институциите да ни бъдат полезни, за да можем да оцелеем“, допълва Синапов.

За минимално поскъпване на агнешкото – с 10-20%, потвърждават и от НОКА. По думите на съпредседателя Симеон Караколев за „Монитор“ килограм живо тегло на едро върви около 5,50-6 лв./кг без ДДС, а на дребно от фермата – 7-8 лв./кг без ДДС. Крайната цена в магазина също е нагоре до 16 лв./кг.

От Асоциацията също са подготвили писмо, но до Сдружението за модерна търговия. Овцевъдите призовават големите вериги да заложат на българското месо и да се въздържат от внос.

Самите стопани също още умуват каква да бъде цената, така че агнетата да бъдат продаваеми в тези кризисни времена за хората като цяло. В Добричко например се очакват продажби по 8 лв./кг живо тегло за агне до 30 кг и по 7 лв./кг за по-големите.