Седем агнета и един овен са задигнати от частен имот в шабленското село Горун. Поне така твърди собственикът пред полицията в Добрич.

Агнетата тази година може да стигнат цената на майките си

Той е съобщил за кражбата в ранния следобед на 18 март. Проверката на униформените показала, че за времето от 16 март до 17 март някой е проникнал в стопанската постройка, която се оказала незаключена. А самото дворно място дори не е било оградено.

Не е изненадващо, че по това време на годината, с наближаващите Великден и Гергьовден, животните са на особена почит. В момента килограм живо тегло върви на едро по 5,50 – 6 лв. без ДДС, а на дребно, от фермата – между 7 и 8 лв. Цената в магазина расте до около 16 лв./кг, докато миналата година е можело да се намери и за 13 лв., обяснява Симеон Караколев от НОКА пред Монитор.

Поскъпването на фуражите, което на места достига 100%, вероятно ще доведе до поскъване и на месото, но в порядка на 10-20%, коментират от бранша.

Читател на Агри.БГ коментира, че прекупвачите в момента не дават повече от 5,50 лв./кг на едро и то до определени килограми. Затова негов колега апелира да не се продава на тях, защото имало достатъчно хора, които купуват директно от производителя.

В момента от НОКА работят върху платформа за онлайн търговия по проект за иновации от приема на подмярка 16.1 от ПРСР. Тя ще позволи на потребителите да пазаруват директно от фермите, като си спестят голямата надценка в магазина. Очаква се идеята да заработи преди Великден.

Леко неприятен момент за овцевъдите е, че тази година двата празника са едва на три дни интервал и хората може да минат само с едно агнешко на трапезата. Затова от НОКА са изпратили писмо до Сдружението за модерна търговия, в което настояват в търговската мрежа да се наблегне на родното производство, а не на евтиното замразено агнешко от Нова Зеландия.