Вероятно ЕС ще намали субсидиите за фермерите. Такива настроения се пораждат у ирландските земеделци, след като Германия заяви, че иска ЕС да ореже разходите, пише ирландското издание Independent. 

В Брюксел отново се заговори за „умни села“

Средно един фермер в Ирландия е получил 17 244 евро директни плащания миналата година. 

В понеделник Съветът по общи въпроси на ЕС разисква плановете за новия европейски бюджет, известен като многогодишна финансова рамка, която ще покрива периода 2021-2027 г. 

Миналата година Европейската комисия предложи 7-годишен бюджет на стойност грубо 1,1 трилиона евро, който представлява 1,11% от общия брутен вътрешен доход на блока. Освен това тя предложи 5% орязване на селскостопанския бюджет за периода 2021-2027 г. до 365 млдр. евро. 

Ирландската фермерска асоциация, в отговор на германските искания, заяви, че когато бъде взет предвид ефектът на инфлацията, реалните последици ще бъдат 17% орязване. С други думи, средно по 3000 евро на фермер. Предложението означава загуба на 256 млн. евро на година за ирландските земеделци и ирландската икономика.  

Напълно възможно е бюджетът на Общата селскостопанска политика (ОСП) да бъде допълнително орязан, тъй като Германия, като един от основните източници на финансиране в бюджета на ЕС, иска харчовете да се ограничат до 1% от общия брутен вътрешен доход. 

Швеция, Дания и Холандия подкрепят позицията на Берлин.

Пред изданието Farming Independent премиерът на Ирландия Лео Варадкар заявява, че има много страни членки на съюза, които биха искали бюджетът на ОСП да намалее. 

Те ще обяснят позицията си с наличието на други приоритети и че трябва да насочим пари към тях. Ние бихме искали да увеличим приноса си към европейския бюджет, ако програмите, които вярваме, че работят, като ОСП, са защитени, допълва премиерът. 

В отговор на германското предложение президентът на ирландската асоциация на млекопроизводителите Пат МакКормак казва, че в най-добрия случай орязването на бюджета ще бъде възприето като обида, тъй като директните плащания за много фермерски семейства са единствената преграда пред фалита.