Подаване на искане към сегашния парламент при актуализация на бюджета да бъдат предвидени средства за допълнителните плащания на спечелилите дела свиневъди, пострадали от Африканската чума (АЧС). Това е обещало политическото ръководство на министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) по време на срещата с бранша, съобщи за Агри.БГ Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България.

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

Той припомни, че тези стопани получиха обезщетения, които бяха изчислени на база данни от Националния статистически институт. Повечето от тях възразиха срещу тези оценки и заведоха дела в съда. „Първоначалният обем на обезщетението е платен, но сумите след преизчисляването и спечелените дела не са предвидени в бюджета за тази година и не са платени”, обясни браншовият представител.

Димитър Михайлов: От министерството заявиха, че се ангажират да опитат да изискват средства, за да може и допълнителният размер на обезщетенията да бъде платен тази година.

На фона на тези разговори АЧС се „завърна” в свинефермите, като само за няколко дни удари индустриална и фамилна ферма в Пазарджишко. От ведомството обявиха, че аграрният министър е уверил присъстващите на срещата, че от страна на Българската агенция по безопасност на храните се предприемат всички законови действия по овладяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете на територията на страната. Свиневъдите пък са споделили, че още чакат средствата за биосигурност.

„Част от колегите също казаха, че по подмярка 5.1, по която са изпълнили проектите си, все още нямат плащания, а предвидени средства има, но просто още не са извършени възстановяванията на тези суми”, оповести Михайлов.

Ръководството на МЗХГ е уверило, че в кратки срокове браншът ще бъде информиран за предприетите мерки по техните искания, както и за резултатите от действията на министерството в помощ на сектора. „Очаква се следващата седмица да има отговори на представените въпроси”, каза на финал Димитър Михайлов.