Очаква ли се поскъпване на фуражите във връзка с украинския внос на суровини и налагането на ембарго на някои от тях? Това е един от въпросите, който вълнува фермерите, а различни анализатори - грамотни или не по темата, се надпреварват да дават оценка. 

Факт е, че украинският внос смъкна до някаква степен и цените на фуражите. Но докога?

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Преди дни бившият директор на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов си позволи да противопостави два от секторите в селското стопанство. 

Даскалов обяви, че според него забраната е нелогична и "облагодетелства стотина" от хилядите регистрирани земеделски производители.  

"Ако сега цената на фуража, който кравите ще изяждат, се повиши, смятате ли, че цената на кашкавала ще пада или ще тръгне нагоре? Цената на фуража е 75% от себестойността например на млякото, месото, яйцата", вещае мрачни сюжети специалистът по безопасност и контрол на храните пред БНР.  

Като оставим настрана очевидния опит за всяване на паника сред животновъдите и създаване на напрежение между различните сектори от селското стопанство, какви са всъщност фактите. 

“Ембаргото на украинско зърно не цели да се повиши цената тук в България, а цели да се отвори пазара. И в момента върви това разбиране, че ще се вдигне цената. Не е така. Не е нужно цената да се вдигне. Достатъчно е да започне да се купува не украинско, а българско зърно. Това е най-важното. Защото в момента не се купува българско зърно, без значение от цената или се търси нищожна такава

В един момент каквато и да е цената - представете си, че има милиони тонове зърно и ако няма кой да го купи - какво правим с него? Някой отчита ли, че след два месеца идва жътва? И задава ли си въпроса - тогава какво правим с това зърно?”, коментира ситуацията Симеон Караколов - съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Той е категоричен, че поскъпване на фуражите няма да има.

Не. Не очакваме поскъпване на фуражите. Да не говорим за истерията с млечните продукти. Тогава се видя как реално ние не можем да се противопоставим като пазарен механизъм. Ние нямаме никакви кооперативи, които да продават евтино на потребителите", посочи Караколев и добави:  

"Публична тайна е, че веригите продават със 70-80% надценки. А как може да се противопоставим на това нещо? Когато потребителите започнат да скъсяват веригата на доставка - да купуват от фермите, от кооперативните пазари. Ние такива нямаме. Нямаме кооперативи”.

За Великден редица българи сложиха на трапезата си македонско агнешко месо, което беше по-евтино от българското. Натъкнахме се дори на случаи, в които вносно месо, се продава за българско. За Гергьовден нещата няма да стоят по много по-различен начин, смята Караколев.

“Пак ще има евтино македонско агнешко. И за другия Великден пак ще има. И накрая ще остане само то - евтиното македонско агнешко, докато водещ в този процес е цената, а не произхода на стоката”, заключи той.