Да се ограничи времето за пътуване на селскостопански животни в рамките на ЕС – това е една от препоръките, които евродепутатите гласуваха на 20 януари. Те призовават още Европейската комисия да актуализира правилата за транспорт и да назначат еврокомисар, който да отговаря за хуманното отношение към животните.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

Проучване на Парламента, проведено през юни 2020 г., откри редица нарушения. Най-очевидните са липсата на място за животните, вода или храна. Използват се неподходящи превозни средства, а транспортът понякога се извършва при екстремни температури и удължено време за пътуване.

Евродепутатите призовават стопаните да преминат към транспортиране на месо, а не на живи животни.

Според приетите препоръки времето за пътуване за животни за клане не трябва да надвишава осем часа, а тези, които се намират в последната една трета от бременността си – за не повече от четири часа. Неотбитите телета на възраст под четири седмици също не трябва да се превозват на дълги разстояния – максимум на 50 км от фермата.

Евродепутатите искат камери за видеонаблюдение на транспортните средства, особено за товарене и разтоварване. Националните власти трябва да одобряват планове за пътуване на животни при прогнозни температури между 5ºC и 30ºC. Температурата, влажността и нивата на амоняка в превозните средства трябва да се отчитат.

Друга критика на евродепутатите е, че липсва система за контрол при транспортиране на животни до страни извън ЕС. Те изискват от държавите членки да инспектират всички пратки за трети страни, за да гарантират, че животните са нахранени и хидратирани, че разполагат с достатъчно място и пространство. Износът на живи животни трябва да бъде одобрен само ако отговаря на европейските стандарти за хуманно отношение.

Евродепутатите се застъпват и за преход към по-ефективна и етична система чрез транспортиране на сперма или ембриони, а не на животни за разплод, както и чрез превоз на трупно месо, а не на животни за клане. Те призовават Комисията да представи до 2023 г. план за действие, включително предложение за фонд, който да намали последици от промените, които трябва да бъдат направени.