Инвестиции за изграждане/реконструкция и оборудване на животновъдни обекти за отглеждане и преценка на мъжки разплодни животни е третото направление, по което секторът може да получи подпомагане по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Направление 1: Инвестиции в технологична и екологична модернизация

Направление 2: Инвестиции в центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци 

Получатели на безвъзмездната помощ могат да бъдат развъдни организации, получили разрешение за осъществяване на развъдна дейност съгласно Закона за животновъдството. 

Подкрепата цели насърчаване на развъдно-подобрителната дейност при едрите и дребни преживни животни (ЕРД и ДРД), и по-конкретно отглеждането на качествени мъжки разплодници. По този начин за по-кратък период от време страната би могла да достигне средноевропейското ниво на селекция, смятат от Министерството на земеделието. 

Възможните инвестиции са следните: 

 

•    изграждане/реконструкция на животновъден обект за отглеждане на мъжки разплодни животни със станции за добив, преценка, съхранение и разпространение на семенна течност (обор за отглеждане на животните, помещения за съхранение на фураж, съоръжения за съхранение на течен и твърд тор, помещения за временно карантиниране на животни и др.);
•    оборудване, свързано с дейностите по отглеждане на животните;
•    оборудване на лаборатория за окачествяване, охлаждане, замразяване и съхранение на семенна течност;
•    транспортни средства за разпространение с цел използване на добития разплоден материал и др.

За определяне на общия индикативен ресурс са взети предвид разходите за извършване на две основни дейности по това направление:

1)    изграждане/реконструкция на животновъден обект за отглеждане на мъжки разплодни животни;
2)    оборудване на лаборатория за окачествяване, охлаждане, замразяване и съхранение на семенна течност.

По отношение на обекта за мъжки разплодни животни са използвани данни от постъпили в рамките на два приема (2015 г. и 2016 г.) по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР 13 проектни предложения. Те са свързани с инвестиции в месодайното направление, където не се включват дейности като отглеждане на приплоди, доене и други операции, присъщи за млечното направление.

По отношение на втората дейност за лабораторно оборудване за остойностяване на разходите са проведени пазарни консултации и запитване до три компании доставчици. За изчисляване на разходите е прието най-ниското ценово предложение – 116,6 хил. евро. Така, общият размер на разходите за извършване на двете дейности за един проект възлиза на 782,6 хил. евро (666 хил. евро + 116,6 хил. евро).

При интензитет на помощта в размер на 50% от допустимите разходи, средният размер на субсидията за един проект възлиза на 391,3 хил. евро. При предвидени за изграждане 6 животновъдни обекта за отглеждане и преценка на мъжки разплодни животни общият индикативен размер на финансовия ресурс по това направлението възлиза на 2,35 млн. евро.