Първото и най-важно нещо, което поставихме пред Януш Войчеховски, бе въпросът за изравняване на субсидиите в страните членки. Еврокомисарят ни увери, че такава крачка е осъществима, коментира за Агри.БГ Бойко Синапов, който заедно със свои колеги от различни сектори посетиха Брюксел. 

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Друго питане на родната делегация е било защо в другите държави са взели мерки и са намерили начин как да се борят с кризата и последствията от войната в Украйна. На срещата е станало ясно, че това е политика на самата държава. Има големи възможности, които ЕК разрешава, от които нашата страна обаче не се възползва.

„Например още в началото на годината ЕК даде разрешение за отпускане на извънредна помощ от 15 хил. евро на стопанство. България е направила питане дали тази сума може да е по-малка и ако ги плати, дали не може да бъде на три пъти. Затова, ако искаме да продължим да се развиваме, трябва да се научим да си решаваме проблемите директно през ЕК. Нямаме друг вариант, тук не ни отразяват. От 2 месеца нямаме никаква комуникация с нашата администрация“, казва Синапов. 

Срещата на фермерските организации с еврокомисаря по земеделие не е минала и без скандален момент. На нея като наблюдател е присъствала Снежана Благоева – пълномощен министър в постоянното представителство на България в Брюксел. В края на срещата тя е поискала думата и е заявила на английски език, че всичко, казано от бранша, не е вярно. 

„Тогава стана лек скандал, от който всички се изложихме, защото ние реагирахме много остро. Еврокомисарят дори се обърна към нея и й каза: „Ако не е вярно, тези хора защо са тук!“, цитира думите на Войчеховски Синапов.    

Фермерски организации искат думата за Стратегическия план

Така е възникнала идеята за организирането на земеделски форум у нас, за който Агри.БГ първи ви информира. От бранша чакат Министерството на земеделието да отстранят забележките по Стратегическия план и заедно с проекта те да бъдат публикувани на страницата на ЕК. Тогава представителите на фермерите ще се запознаят с тях и ще направят национален форум, за да коментират ситуацията и да изразят своята гледна точка. 

„Ние, браншовиците, сме в пълно затъмнение какво се случва със Стратегическия ни план. Нямаме информация какво е одобрено и не е от ЕК. Само ние от „Обединени български животновъди“ имаме 32 предложения за сектор „Животновъдство“, но нито едно от тях не е залегнало в Стратегическия план“, възмущава се Синапов.

Затова лично той вече няма да се включва в събиранията на Тематичната работна група. На днешното заседание той ще го направи само за да се обърне към зам.-министър Момчил Неков със следните думи.

„Искам да му кажа да не ни губи времето и че трябва да понесе отговорност за този Стратегически план и за хаоса, в който се намираме в момента. Рискуваме да изгубим цял един програмен период. Няма никаква яснота как ще работи нашият сектор от 2023 г. Дотук никой не взема под внимание предложенията на бранша. ТРГ е губене на времето, те ни използват само като параван“, категоричен е председателят на ОБЖ.