Добруджанският земеделски институт - гр. Генерал Тошево, може да се възползва от европейски средства за популяризиране на научните си постижения, съобщи на среща в Добрич Геновева Друмева, управител на Областния информационен център.

Индикативен график 2020 за субсидиите от ДФЗ

Ръководството на селекционното звено се подготвя за кандидатстване по подмярка 1.2 „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

През май се очаква отваряне на прием. Общият бюджет на подмярката е 14 млн. лв., а максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е 100 000 лв. 

Тези средства са шанс за научните институти и опитните станции у нас, които извършват изследвания в областта на селското стопанство и по същество представляват организации по Закона за Селскостопанската академия, Закона за Българската академия на науките или Закона за горите.

По подмярката могат да кандидатстват още висши учебни заведения, с акредитации за обучение по най-малко едно направление – растениевъдство, растителна защита, животновъдство, ветеринарна медицина и горско стопанство.

Професионалните гимназии също могат да се възползват от подмярката за популяризиране и демонстрация на научни знания. Това обаче се отнася само за тези учебни заведения, които обучават специалисти по растениевъдство и животновъдство, хранителни технологии, ветеринарна медицина. 

Петнадесет мерки за над 143 млн. евро са включени в Индикативната годишна работна програма на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, припомни Геновева Друмева.

Четири подмерки за общо 67 млн. евро са предвидени основно за развитие, модернизиране, превенция от болести и възстановяване на регистрирани животновъдни стопанства.

Скоро се очаква отваряне на подмярка 16.4 за създаване и развитие на къси вериги на доставки и местни пазари. Актуална за Добруджа е и подмярка 4.3 за инфраструктура за напояване с общ бюджет от над 50 млн. евро. Приемът на проектни предложения е планиран за първото тримесечие на 2020 г.