Усилена борба за субсидиите за земеделие и бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП) се води между европейските държави. В края на миналата седмица страните имаха среща за обсъждане на Многогодишната финансова рамка (МФР) за следващия програмен период 2021-2027 г., която завърши с неуспех.

Субсидии: България и още 7 държави поискаха изравняване на плащанията в ЕС

Един от препъни камъните е именно ОСП, която традиционно е с най-голям дял в европейския бюджет - над 380 млрд. евро за предходния програмен период 2014-2020 г.

Земеделието осигурява 1,1% от Брутния вътрешен продукт на ЕС, докато средствата за Общата селскостопанска политика са около 38% от бюджета на общността. Това предизвиква някои държави, като Нидерландия и Швеция, да се застъпват за орязване на разходите за директни плащания и подкрепа на фермерите.

В момента държавите членки са изправени пред труден избор, тъй като средствата, влизащи в хазната на ЕС намаляват със 75 млрд. евро с излизането на Обединеното кралство от Съюза. От една страна са държави като Дания, Австрия, Нидерландия и Швеция, които искат съкращение на общия бюджет и не желаят собствените им вноски в него да бъдат увеличавани.

От другата са нетните получатели на финансиране от общността, сред които Гърция, Испания, Португалия, Италия, Полша, Унгария, които на обсъждането в петък се обединиха в своя група от 17 държави, настояваща за запазване на разходите, включително за селско стопанство.

Сред най-активните радетели за запазване финансирането за ОСП, въпреки Брекзит, се изяви Франция. Нейният президент Еманюел Макрон каза, че намаляването на разходите за земеделие не е опция. Така той подкрепи нагласите на по-голямата част от страните-членки. Франция е най-големият селскостопански производител и най-големият получател на субсидии в ЕС. Страната отхвърли предложението от 2018 г. на ЕК за 5% намаление на средствата за ОСП.

По думите на френския президент липсата на сделка за европейския бюджет поне запазва настоящото положение със субсидиите и подкрепата на земеделието в общността.

Противополжните позиции станаха причина и държавите членки да не могат да се договорят за Многогодишната финансова рамка, а развръзката тепърва предстои.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Директни плащания и мерки по ПРСР влизат в новия Стратегически план

Войчеховски призова: По-голям бюджет за земеделие!

Танева: Има реална опасност преходната национална помощ да отпадне

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.