За разлика от нашите колеги в Европа ние постигнахме по-добри резултати. С 25-30% са по-високи добивите ни в сравнение с испанските или френските колеги например, заяви Павел Велев, председател на Сдружението на шафранопроизводителите в България. В него членуват около 50 души от цялата страна, като повечето са малки производители. 

Директни плащания: С 352 млн. евро повече получават фермерите за 7 години

Цените в Европа варират от 5-6 евро/г до 30-40 евро/г от биопроизводителите до крайния потребител в големите вериги. В България, разбира се, това няма как да се случи, като диапазонът е от 8-10 лв./г до 25-30 лв./г.

Приоритет на производителите в Сдружението е заместването на типичното конвенционално земеделие с регенеративни за почвата практики. По темата бе проведен и семинар в Стара Загора.

„Това е пътят, по който вървим, защото добивът доказано се повишава. Пестят се изключително много време и работна ръка, когато човек знае как да работи със земята. Това регенеративно земеделието се опитваме да прилагаме все повече в нашата практика“, обясни Велев за БНР.

Друга амбиция на организацията е българското шафранопроизводство да бъде световно разпознаваемо. Лабораторни статистики показват, че българският шафран е с изключително високо качество и спокойно се конкурира с вече утвърдените лидери на пазара. В момента се изработват доклади за състоянието на бранша, които да бъдат представени на ресорното министерство. 

„С Министерството на земеделието влязохме в контакт през лятото на миналата година, но поради политическата ситуация и служебното правителство не бяха предприети много стъпки. Ще продължим в тази насока, за да можем да класифицираме шафрана и да направим така, че родните производители да излязат на пазара“, категоричен е браншовият представител.