Пазарът на шафранов минзухар също е пострадал от пандемията, твърдят от сектора. Родните производители реализират продукцията си предимно зад граница, а културата все още няма право на субсидии по национални и европейски програми у нас. Тазгодишната реколта е събрана още преди месец, но ще има ли къде де се пласира преди да стане негодна?

Слушайте в AgriПодкаст: Ще оправим ли БАБХ, ако я пратим на Луната?

Стоката ни е застрашена, тъй като е със срок на трайност до максимум три години”, казва земеделският стопанин Ангел Балтов пред БТА. Той обработва 3000 декара с шафран в село Дражево, Ямболско. Споделя, че много често инвестицията в шафранопроизводство няма възвращаемост и добавя: "Вложил съм 12 000 лева в тези 3000 декара, отделно от това е трудът"

У нас няма утвърден пазар на скъпоструващия минзухар. Въпреки това в началото на годината се появиха заявки, че интересът към културата се е увеличил. Пред Агри.БГ известният представител на сектора Васил Чиков го определи по-скоро като любителски, но от своя страна отчете по-висок пазарен интерес към продукцията си точно по време на пандемията.

Определено имаме повече заявки от биомагазините, в които продаваме. Може би хората започват да търсят качествени, здравословни продукти. Но в никакъв случай не можем да говорим за бум в търсенето”, коментира производителят.  Може би има повече интерес към крайния продукт, но фермерите, които продават първична продукция, изпитват все по-сериозни затруднения.

Продукцията ни е застрашена поради липсата на пазар и субсидиране у нас. Според качеството един грам шафран се търгува средно по 15 лева на едро”, казва още Балтов. По думите му отглеждането на шафранов минзухар е изключително трудоемко, добива се след месеци труд на полето и изцяло ръчна обработка - бране, плевене, отделяне на тичинките, сушене. 

Ангел Балтов: Успешна реколта се достига чак след три години. Следва сертифициране в лаборатории във Франция преди да стигне до пазара.    

Освен шафран 40-годишният земеделски стопанин отглежда и 20 000 декара с различни зеленчуци. Категоричен е, че въпреки трудностите не би заменил земеделието с друга работа, тъй като е свикнал от малък и му доставя удоволствие.