Сградата на Министерството на земеделието става на 100 години, съобщава bTV. Любопитното е, че теренът под зданието някога е бил ползван за българско гробище по времето на Османската империя, а по-късно там дори са се отглеждали дини.

Как се промени структурата на МЗХГ заради стратегическия план?

Смята се, че в това гробище е била погребана и главата на войводата Георги Бенковски. Още по-стари градежи на мястото на ведомството говорят за наличието на някогашна църква - от V век, която е приютявала край стените си и малък некропол.

Впечатляващата постройка е дело на популярния в началото на миналия век архитект Никола Лазаров. Той е отговорен за сътворяването на едни от емблематичните софийски сгради, като Централния военен клуб, двореца Врана, къщата на Димитър Моллов (на пл. Народно събрание), сградата на фалиралата КТБ (на пл. Гарибалди).

При провеждане на конкурса за идейно предложение за постройката, която е трябвало да приюти Окръжната палата на Царство България, Никола Лазаров безапелационно печели и първото място в надпреварата със своя забележителен проект. Това става още през далечната 1912 г., но след това, заради Балканските войни, строежът се отлага и започва едва през 1920 г. Той продължава цели 7 години, като зданието е завършено през 1927 г.

Министерството на земеделието се помещава в сегашния си дом от 1944 г. или вече 76 години. През 70-те години на миналия век е вдигната допълнителна пристройка, която е свързана със сегашната със закрит коридор.

Преди време Столична община беше хвърлила око на сградата, като искаше да я вземе за собствено ползване. Засега тази идея не търпи развитие.