За учениците в Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински“ в Генерал Тошево тази година е по-специална. Нестандартни чинове, модерно оборудване и иновативни технологии ги изненадаха на първия учебен ден.

Как се обучават бъдещи бизнесмени в земеделието?

Докато учат, бъдещите професионалисти в земеделието седят върху чинове, украсени с лика на знаменити българи. Исторически пана по кабинетите, съвременни лаборатории, модерни мебели също са част от нестандартните класни стаи.

„Ние, учителите в „Тодор Рачински“, възпитаваме нашите ученици на първо място в родолюбие“, казва директорът Кристияна Иванова, цитирана от „Монитор“.

Сградата на гимназията е изцяло обновена, като в нея са инвестирани 1 365 000 лева по оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз (ЕС).

През тази учебна година учениците, които са избрали училището по земеделие в Генерал Тошево, са 272. Само за две години те са се увеличили със 140. Има деца от региона, които пътуват до училище всеки ден.

„План-приемът на гимназията винаги е съобразен с точната необходимост от кадри на пазара на труда. Нарастващ интерес има и към езиковите паралелки с изучаване на английски и френски. Област Добрич има нужда от такива училища”, убедена е Кристияна Иванова.

От тази година е разкрита нова паралелка за професия „Лаборант“, към която интересът се оказва огромен. Нейното стартиране е продиктувано от все по-голямото производство на етерично-маслени култури в Добруджа, обясняват от ръководството.