Системата за електронни услуги (СЕУ) не работи, голяма част от земеделците, които опитват да се регистрират, срещат затруднения, тъй като има срив. Това коментира за Агри.БГ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

„Няма го базовото изискване за наклоните, а това е голям проблем. Но той е капка в морето на факта, че не можеш да направиш нищо“, добави Жекова.

Единствения начин, по който може в момента да се очертава, е през Общинските служби чрез ИСАК. Там обаче не може да се отбелязват наклоните - коментира още тя.

По думите й Министерството на земеделието е подало информация към земеделските производители, че наклоните ще бъдат видими,  след като стопаните приключат със заявленията.

„Това е несериозно! За да изпълним базовото изискване и да получим базовите си субсидии, трябва да знаем къде са наклоните и да заложим, че там ще имаме покривни култури до 15 февруари. Какъв е смисълът да разбера къде са ми наклоните, след като приключа заявлението?“, пита реторично Жекова. 


Практически няма как да се отбележи, че ще бъдат отглеждани покривни култури, след като не се виждат наклоните. В такъв случай за приключването на досиетата ще трябва да се ходи отново до общинските служби, ако са ползвани техните услуги за очертаването. 

Хората все още не са се усетили и засега няма струпване в службите по места, тъй като има надежда, че СЕУ ще заработи. 

Удължаването на срока, което се предлага от Министерството на земеделието, може да има смисъл само ако системата заработи. И все пак е важно да се знае, че очертаване по време на жътва няма как да се прави“, предупреди Жекова.
 

Тогава някои производители ще бъдат принудени да започнат да плащат, за да им бъде очертано в СЕУ - добавя тя.

В тази ситуация на мушката на консултантските фирми, предлагащи очертаване срещу заплащане ще бъдат малките земеделски стопани, които не членуват в организации, тъй като те са абсолютно беззащитни, смята председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„Кощунство и пладнешки обир е да се вземат такива пари на декар“, каза още Жекова.

Най-често се коментират суми от 7-9 лева на декар. Консултантите обаче също не могат да регистрират производителите в сегашната ситуация, тъй като системата не работи за всички. Поне затова сме сигурни!

Проблемите със СЕУ засякоха и читателите на Агри.БГ. Чашата на търпението им започна да прелива, след като от понеделник, 15 май, системата на ДФЗ отново не работи и не позволява да се чертае. Други фермери пък коментират под новините ни, че все още няма яснота как се чертаят ландшафтните елементи. Очаква се ДФЗ да публикува видео уроци и ръководства. Към момента обаче те не са факт.