Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) информира земеделските стопани, кандидати по директни плащания, че в индивидуалните профили в Системата за електронни услуги (СЕУ) са заредени всички актуални данни за Кампания 2023, предоставени от външни институции. В това число се включват цифрови географски слоеве, данни за брой и вид животни, референтна и специализирана информация.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Новината за отварянето на СЕУ идва два дни по-късно от обещанието на министър Явор Гечев, че системата ще заработи до 10 май. Въпреки това информацията за вече работещата система, ще зарадва голяма част от земеделците, които изразиха притеснение за неуспешна и дори за нулева кампания.

По информация от ДФЗ, съгласно промените в приложимата нормативна уредба (Закон за подпомагане на земеделските производители и Наредба №4 от 30 март 2023г.) за 2023 и 2024 г. кандидатите могат да подадат заявление за подпомагане по интервенциите и мерките по директни плащания и без да притежават квалифициран електронен подпис (КЕП). За целта, след въвеждане на данните за кандидатстване в СЕУ, стопаните, които не притежават КЕП, следва да посетят Общинска служба по земеделие, за да завършат процеса по подаване на заявление.

Към момента в СЕУ е създадена възможност за заявяване (деклариране) на интервенциите, за които са налице обнародвани правила за прилагане в Държавен вестник.

Въвеждането на нови функционалности в системата, следва принципите на развитие на СЕУ, които и до момента ДФЗ използва, за да повиши ефективността на предоставяните електронни услуги. В тази връзка, поетапно, ДФЗ ще публикува видео инструкции за използване на новите функционалности и инструменти, разработени за Кампания 2023.