Сериозен конфликт по време на виртуалния Аграрен съвет предизвика изказване на заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс относно реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. 

Страх ни е да не ни препишат Стратегическия план ли?

По време на форума, ден преди срещата на министрите, Тимерманс заяви, че смята да оттегли предложенията на ЕК за ОСП, тъй като не са достатъчно амбициозни по отношение на околната среда. Заплахата на заместник-председателя на ЕК да спре реформата на ОСП отрови въздуха на тристранните преговори, пише dpa.

За първи път в историята на ОСП

Това никога досега не се е случвало - еврокомисар да заплашва да спре процеса на реформа на ОСП и то в средата на законодателния процес с лично вето. Разбира се, резултатите от неговата проява не закъсняха. Те предизвикаха гневни изблици от министрите на земеделието в ЕС и от Европейския парламент. Но също така председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен беше принудена да говори за втори път в рамките на няколко дни. 

Определено тристранния диалог между Съвета, Комисията и Парламента не започва добре.

Тимерманс призовава за по-амбициозен подход

Какво стана всъщност? Вече няколко дни Франс Тимерманс публично играе с идеята за оттегляне на предложенията за промяна на най-старата политика на ЕС, изтъквайки различни доводи. Главната причина - преговорните позиции на Съвета и Парламента не са достатъчно екологични и климатични, смята Тимерманс.

"Битката” на високо ниво за новата ОСП започна и веднага се заговори за компромиси

Заместник-председателят на ЕК каза по време на икономическата среща на върха на „Süddeutsche Zeitung“: 

„Трябва да постигнем толкова много и ОСП наистина може да постигне всичко това, но за да се случи, трябва да бъдете „малко по-амбициозни“ от министрите на земеделието в ЕС”, каза Тимерманс.

Министрите са "дълбоко раздразнени"

В Съвета по земеделие на ЕС в понеделник, 16 ноември, изявленията на Тимерманс предизвикаха емоционален шум. Министрите бяха "дълбоко раздразнени", че той заплашва да оттегли предложенията за реформа и ги определи като стъпка назад зад статуквото на ОСП, съобщи изпълняващата длъжността председател на Съвета, федерален министър на земеделието Юлия Клокнер , след видеоконференцията на 27-те министри на земеделието.

Клокнер намери ясни думи, за да определи конфликта: 

“Всеки, който раздвижва и поляризира настроението срещу фермерите, не е достоен за комисията.. Заместник-председателят на ЕК не може да отхвърля лаконично компромисно предложение от министрите на земеделието, тъй като резултатът не му хареса. Фактически е погрешно да се твърди, че предложенията на министрите не достигат нивото на екологична ориентация, постигнато от ОСП”, каза Клокнер.

Фон дер Лайен не обмисля оттегляне на предложенията

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен изтъкна мнението си писмено. В писмо до членовете на ЕНП във вторник, 17 ноември, тя заяви, че оттеглянето на предложение на Комисията винаги е правен и институционален вариант. "Но отново потвърждавам, че Комисията не обмисля оттегляне на предложенията си", обяснява фон дер Лайен в пимоето, цитирано от agrarheute. 

Фон дер Лайен обаче също изрази и загриженост, че някои аспекти на позициите на Съвета и Парламента може да не отговарят на изискванията на Зелената сделка.

Бъркат ли някъде ЕК и ЕС?

Комисията излезе с текущо изявление за статута на тристранните преговори. В него се посочва, че съществените елементи на новата зелена архитектура, предложени от ЕК, са „значително“ променени от съзаконодателите. Въз основа на настоящите преговорни позиции целите на стратегията “От фермата до трапезата” и стратегията за биологичното разнообразие не са постижими.

Комисията признава, че решенията на Съвета и Парламента, според които 20% и 30% от средствата по Първи стълб трябва да бъдат разпределени за екосхемите, надхвърлят предложенията на ЕК от 2018 г. Депутатите обаче са скептични по отношение на предложенията, с което се цели екосхемите да станат по-гъвкави. 

Подходът на Комисията за включване на специална помощ за необлагодетелствани райони в минималния дял от 30% от селскостопанския бюджет също срещна явна съпротива.

Втората част на триалога започва тежко

Вторият кръг от тристранните преговори започва днес, 19 ноември. Климатът е отровен от нападенията на Тимерманс. Председателят на комисията по земеделие в Европейския парламент Норберт Линс и докладчикът по ОСП Петер Яр разкритикуваха поведението на Тимерманс като неприемливо в писмо до комисар фон дер Лайен, заедно с други евродепутати. 

Европейският комисар по земеделие Януш Войчеховски се опита да намери баланс. Той увери депутатите и министрите на земеделието, че иска да докара реформата до успешен край заедно със Съвета и Парламента. И заяви категорично, че няма причина да се обмисля оттегляне на предложенията за реформа.

Ще бъдат ли оттеглени предложенията или не - не се знае. Но едно е сигурно - ако Франс Тимерманс продължи да се намесва в преговорите, това със сигурност ще забави преговорите за новата ОСП и дори е възможно дискусиите да бъдат удължени до 2027 г., което пък допълнително ще увеличи несигурността на фермерите и тяхната невъзможност за планиране на своите доходи.

Следете темата и на cap4us.agri.bg