Не само фермерите имат притеснения относно това, как ще се справят с по-високите изисквания заради европейската Зелена сделка. Оказва се, че чак в Съединените щати са притеснени от нейния евентуален обратен ефект. 

Мнение: Mилиарди вредни субсидии ще потекат от новата ОСП

Икономисти от американското Министерство на земеделието прогнозират сериозни последици за ЕС и света, ако се приемат стратегиите „От фермата до трапезата“ (F2F) и Биоразнообразие. Като такива те посочват спад в производството на храни и рязък скок на техните цени.

На 2 ноември Службата за икономически изследвания на департамента (ERS) публикува доклад за това, до какво може да доведе прилагането на Зеления пакт. В него има три възможни сценария, посочва българското земеделско министерство в последния си бюлетин за ОСП.

•    Първи сценарий – само ЕС приема стратегиите;
•    Втори сценарий – някои страни продължават да следват стратегиите, което предполага, че ще има търговски ограничения на ЕС срещу тези, които не ги приемат;
•    Трети сценарий – глобално приемане на промените, които Европа планира да направи. 

Според анализаторите и трите варианта биха означавали, че "10-годишният план на Европа за целенасочено по-малко използване на антимикробни средства, торове и пестициди, би довел до намаляване в ЕС на селскостопанското производство и на неговата конкурентоспособност на пазара.“

ERS смята, че ако промените бъдат приети в световен мащаб, селскостопанската продукция в ЕС ще спадне със 7% до 2030 г. Ако само ЕС ги приеме, производството му ще намалее с доста повече – с 12%. Ако пък целият свят следва този план, производството на храни в световен мащаб ще бъде надолу с 11%.

Спадът в селскостопанското производство ще засегне предлагането на храни в ЕС. Това, от своя страна, ще доведе до поскъпване и ще влияе върху бюджета на потребителите.

Анализаторите са категорични, че и при трите сценария за въздействието на Зелената сделка се предвижда най-голямо покачване на цени и разходи за храна на глава от населението в ЕС. В САЩ по-специално „цените и разходите за храна ще останат относително непроменени, освен в случай на глобално приемане“.

Следете темата и на cap4us.agri.bg