Семейството ми има около 12 дка лозя. Дъждовете миналата година се отразиха пагубно върху гроздето. Чистихме го зрънце по зрънце. Точно тогава ми дойде идеята. Познавам света на технологиите и какво могат да ми предложат те. Познавам и света на винопроизводството. Реших да ги събера, разказва Благой Анастасов за Bloomberg TV. 

Как авиоинженер спасява пчелите със смарт сензори?

По образование той е софтуерен инженер и заедно с още четирима приятели работят върху продукт в полза на лозари и винари. С негова помощ производителите ще могат да следят състоянието на лозовите масиви в реално време. Студентският проект спечели голямата награда на 11-ото издание на младежкия форум „Изгряващи звезди“.

„Проектът представлява един умен помощник, който се състои от хардуерни сензори. Те измерват определени състояния като температура и влажност на въздуха, листата и почвата. След това софтуер анализира информацията и я предава в разбираем вид за агронома“, обяснява Анастасов.

Целта на неговия екип да съдействат на лозарите да анализират състоянието на своите насаждения и да намалят риска от болести като брашнеста мана. „Идеята ни е да помогнем на земеделието да развие една по-качествена продукция“, допълва колегата му Костадин Хамънов. 

„Софтуерът ще подава предварителен сигнал към лозарите, че е възможно да настъпи дадена болест и да вземат мерки. И точно кога ще е най-висок рискът. Предимство за тях е, че ще могат да виждат всичко на своето мобилно устройство и не е нужно постоянно да обикалят ред по ред, като по този начин спестяват и човешки труд“, разказват младите предприемачи.

По техни наблюдения в чужбина вече се ползват подобни технологии. Цитират статистики, според които в Европа има около 4о млн. дка лозя, които представлява един доста голям пазар. „Подобни решения съществуват, но имат определени липси и ние смятаме да покрием тези липси с нашето решение“, убеден е Хамънов.

Тяхната награда е и финансово подплатена с 5 хил. долара. Част от тях те планират да инвестират в реализирането на своя прототип, така че той да се превърне в цялостен продукт, готов за тестване и валидиране на пазара. „Също така нямаме агроном в екипа, затова ще инвестираме и в него“, допълва Хамънов.

„Този проект влиза в доста сериозна тенденция в световен мащаб, а именно чрез технологиите да помогнем на традиционни сектори като земеделието да станат още по-зелени. Това, което ще го направи успешен, е да съчетае данните от сензорите с препоръки как да бъде намален негативният ефект и последици от земеделската дейност, нейното влияние върху ерозията на почвата и азотния цикъл на планетата“, коментира организаторът на форума – Вера Петканчин, 

За финал тя представи и тазгодишния победител при учениците. Група от Пловдив използва отпадъчни листа от царевица, които не са годни за фураж на животни. С направено от тях лепило те ги превръщат в чинии и чаши за еднократна употреба. „Това е една екологична алтернатива на пластмасовите изделия“, радва се Петканчин.