Нашата технология помага на пчеларите да следят развитието на пчелното семейство от разстояние – от комфорта на собствения си дом, чрез телефон, компютър, таблет. По този начин те отварят кошера само когато той се нуждае от внимание, каза младият иноватор Сергей Петров за Фермер.БГ.
 
Петров е авиоинженер по образование, но първоначално работи с сферата на уебдизайна и софтуера. Има афинитет към пчеларството и през 2013 г. започва да се рови в Интернет за повече информация. Все по-често попада на материали за това, как цялата ни аграрна икономика зависи от пчелите, а те измират. Тогава се ражда идеята за сензорна технология, която да помогне на пчеларите.
 
По-късно вятърът на промяната го отвява на обучение в САЩ, където доразвива идеята си. Днес той е основател и изпълнителен директор на компания, която разработва продукти за умно пчеларство. Дори е успял да сбъдне мечтата си да стане пчелар и вече пета година се грижи за своите кошери в село Петърч, община Костинброд.
 
 

С помощта на европари успява да доразвие идеята за умно оборудване за кошери

През 2016 г. Петров получава 210 хил. евро от Фонд за рисков капитал, част от който са европейски пари. Идеята му е да ги вложи в смислена технология, която да помогне на пчеларите, което пък води до по-устойчиво земеделие. В началото тя представлява огромна платка със стърчащи жици, която харчи много ток. 
 
С времето устройството се превръща в малък компютър с размерите на телефон и батерия, която издържа над 6 месеца. Слага се в кошера и пчеларите могат да забравят за него. Има шест основни операции и няколко междинни. Способно е да засича определени параметри, да ги анализира и изпраща онлайн. 
 

Технологията помага на пчеларите да не вършат безсмислена работа

Тъй като пчелите се борят да създават екосистема вътре в кошера, която има относително постоянни параметри, всяко негово отваряне е лошо за колонията. Сензорът засича специални събития като роене, температура, влажност, преместване и звук. Честотата, с която жужат, също има отношение към състоянието, в което се намират.
 
 
Ако устройството долови, че кошерът не функционира така, както се очаква от една здрава колония, то автоматично изпраща предписания към пчеларя да направи проверка и да вземе мерки. Информацията първо се анализира на самото устройство, което впоследствие изпраща файл на адрес в Интернет. 
 
Системата функционира изцяло онлайн, като всеки пчелар има собствен профил. Всъщност може да има цяло стопанство със стотици или хиляди кошери и много хора да използват един и същи профил, за да управляват по-успешно работата си заедно. Всеки човек има достъп до информацията за кошерите – график, предписания, бележки, календар.
 

Сензорите не са толкова достъпни за българския пчелар не заради липсата на интерес, а заради цената

Българската технология вече се използва от пчелари в Австралия, Франция, Италия, Словения, Полша, Израел, Хаваите. Най-голям обаче е пазарът в САЩ, където има високо ниво на смъртност на пчелите, както и добра покупателна възможност. 
 
Идеята на Петров е да направи продуктите по-достъпни, но това изисква време. Той се надява пчеларите да могат да разчитат на европейско финансиране за закупуването на умни технологии. По този начин те не само ще се грижат по-добре за пчелите си, но ще могат да споделят информация за тях с изследователи, които впоследствие да помогнат за създаването на глобални практики.
 
 

Сътрудничество с Buzzcoin допринася за спасяването на пчелите чрез блокчейн

Buzzcoin е криптовалута, която иска да възнагради пчеларите, които упражняват добри практики в гледането на своите пчели. Целта е да се промотира занаятът на пчеларството и да се покаже, че това може да е поминък за едно семейство, а не просто страничен бизнес или хоби. Когато един пчелар използва технологията на Pollenity, той показва, че се грижи добре за пчелите си, за което е възнаграден с Buzzcoin, обяснява Петров.
 

Умните технологии позволяват на пчеларите да им се заплаща това, което заслужават

Идеята е в бъдеще тези IT решения да стигат до възможно най-много хора, както и да се повиши нивото на заплащане на пчеларите. У нас медът и пчеларството като занаят са на почит, но същевременно пчеларите продават продукцията си твърде евтино. Петров иска да развие компанията в посока да помага на хората да получат това, което заслужават. Искаме да събираме данни за пчелите и да ги гледаме достатъчно добре, за да можем да решим глобално проблема с тяхното измиране, убеден е младият иноватор и пчелар.