Какво е отражението на войната в Украйна върху тютюневия сектор, както и на пандемията от COVID-19 и последствията от нея, бяха тема на разговор на първия за годината Изпълнителен комитет (ИК) на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите – UNITAB.

Сроковете през март, за които да внимавате

Във видеоконферентното заседание, което се проведе на 1 март, участваха представители на Белгия, България, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Испания и Швейцария. От наша страна се включи Цветан Филев – председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 (НАТ-2010).

Страните представиха доклади за състоянието на сектора на национално ниво. Те обсъдиха стратегии за бъдещи пазари за европейските тютюни и регулации в сектора, включващи РККТ на СЗО и Директива за тютюна и тютюневите изделия на ЕС. Анализираха се и резултатите от приключилата девета конференция в края на 2021 г. и предизвикателствата на тютюневата Директива. 

На дебат бе подложена новата ОСП на ЕС за периода 2023-2027, като за България тя включва продължаване на схемата за Преходна национална помощ за тютюн.

Час по-късно стартира и видеоконферентно заседание на борда на Европейска междубраншова асоциация – ELTI в сферата на суровия тютюн в ЕС. Основни теми на заседанието бяха продължаване на диалога и работните срещи с тютюневата индустрия за гарантиране на сигурни пазари за европейската тютюнева суровина. 

Тема на разговор бе и международното изложение WT Europe, планирано за 18-19 май 2022 г. в София, където тютюнопроизводители, преработватели, търговци и индустрия ще имат възможност за обсъждане на бъдещи стратегии за развитието на бранша.