Продължава сеитбената кампания за реколта 2023 г. Трите основни есенни култури – пшеница, ечемик и рапица, се очаква да заемат площ около 1,43 млн. ха, което е с около 1% повече в сравнение с година по-рано. Това увеличение ще дойде основно по линия на пшеницата.

Гласувайте: Доволни ли сте от Индикативния график за директните плащания до края на 2022 г.?

От друга страна, се прогнозира спад в площите с рапица поради намалената относителна рентабилност спрямо другите култури и чувствителността при презимуването на насажденията. Затова рапицата подобно на ечемика леко отстъпва в общата структура до 115 хил. ха. 

Ечемикът се очаква да покрие 115 хил. ха, а пшеницата да заеме площ от 1,2 млн. ха, посочват в своя месечен бюлетин от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Според анализаторите изкупните цени на царевицата и слънчогледа ще вървят нагоре в следващите месеци. Това ще става плавно, ако не възникнат усложнения, причинени от фактори извън земеделските пазари, допълват те.

По последни оперативни данни на Министерството на земеделието засетите площи с ръж, пшеница и ечемик са от 65,2% до 95% повече спрямо година по-рано. При маслодайната рапица и тритикалето се наблюдава забавяне на кампанията.