Съветът на Европа прие на първо четене регламент, който дава възможност на страните членки да употребяват пречистени отпадни градски води за напояване в земеделието, съобщиха от институцията. Целта на предприетите мерки е да се ограничи рискът от недостиг на вода за отглеждане на селскостопанските култури.

Сагата на един производител да се напоява сам

Новите правила ще помогнат на Европа да се адаптира към последиците от климатичните промени. Регламентът, който е в съответствие с изискванията на кръговата икономика, подобрява достъпа до вода и окуражава ефективната ѝ употреба. Осигуряването на достатъчно вода за напояване, налична при горещи вълни и суша, ще помогне да се предотврати загиването на посевите и евентуален хранителен недостиг.

Климатичните условия обаче са различни в отделните държави, затова всяка членка сама ще решави дали е подходящо да използва пречистени отпадни води за земеделски нужди на цялата или на част от територията си. До момента само малка част от членовете на ЕС използват повторно водите и са приели национално законодателство или стандарти за употребата им.

Новите правила ще са достатъчно гъвкави, за да позволят продължаване на вече установените практики и да осигурят възможност на останалите държави членки да въведат подобни практики, когато решат. Всеки отказ да се приложи повторна употреба на водите трябва да бъде надлежно обоснован спрямо заложените в регламента критерии и периодично да бъде ревизиран. 

Използването на пречистени отпадни води, например от градски пречиствателни станции, има по-малък отпечатък върху околната среда, отколкото други алтернативни методи за осигуряване на вода, като довеждане от водни басейни и обезсоляване. То намалява и употребата на повърхностни и подпочвени води.

Ограниченото прилагане на този метод в ЕС се дължи до известна степен на високата цена на системите за повторна употреба на водите и липсата на общи екологични и здравни стандарти за използването ѝ в ЕС. 

Тези практики могат да допринесат и за възстановяване на хранителни вещества, като азот, фосфор и калий от пречистените отпадни води и връщането им към посевите, като така намаляват необходимостта от използване на допълнителни минерални торове. 

Регламентът за повторна употреба на отпадните води е приет от Съвета на Европа на първо четене и предстои да бъде одобрен и от Европейския парламент, преди да бъде обнародван.

 

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ:

Дава се старт на мярката за напояване

Възстановяването на напоителните съоръжения е шанс за земеделците

Готови са насоките за кандидатстване по подмярка 4.3 за напояване