На страницата на агроминистерството публикуваха насоките за кандидатстване по подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от ПРСР (2014 – 2020 г.).

Подмярка 4.3 за напояване – старт в края на март

Инвестициите ще са насочени към възстановяване на съществуващата инфраструктура, насърчаване на икономии на вода и енергийно ефективни технологии, по-малко водовземане чрез намаляване на загубите на вода и смекчаване на натиска от климатичните промени.

Едната процедура е за „Проектни предложения от сдружения за напояване и други юридически лица за възстановяване на съществуващи хидромелиоративни съоръжения за напояване“. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 9 870 112,96 лв. 

Втората процедура е за „Проектни предложения от „Напоителни системи“ ЕАД за възстановяване на съществуващи хидромелиоративни съоръжения за напояване“. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 88 831 016,09 лв.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ и по двете процедури е до 100% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи за проектно предложение. Минималният размер на общите допустими разходи за едно проектно предложение е левовата равностойност на 15 000 евро.

Критериите за подбор и методиката за оценка на проектните предложения бяха определени от Комитета за наблюдение на ПРСР още на 8 ноември 2019 г.

За да подадат своите проектни предложения, кандидатите трябва да попълнят уеб базиран формуляр и да го подадат заедно с необходимите документи чрез ИСУН, като използват своя Квалифициран електронен подпис (КЕП).

Двата проекта на насоки вече са публикувани на страницата на Министерството на земеделието и в ИСУН 2020 за писмени възражения и предложения. Крайният срок е 24 март.

Ако всичко върви по план, приемът по подмярка 4.3 трябва да бъде отворен в края на месец март, обеща преди време министър Десислава Танева по време на парламентарен контрол.