Както Фермер.БГ писа в началото на Февруари, Съвета на Европейския съюз одобри новия регламент за подобряване функционирането на пазара на сурово мляко в страните членки. Това стана факт на заседание Съвета на ЕС на 28-и Февруари.

 

Целта на приетия регламент е да се подобри функционирането на млечния сектор в рамките на ЕС и основно разпоредбите относно договорните отношения между млекопроизводители и млекопреработватели, а също и търговци. Решениет за приемане на този регламент е свързано с дълбоката криза, която засегна сектор през 2008 г. и 2009 г., но тези мерки следва да бъдат разглеждани и по отношение предстоящото премахване на режима на квотите за мляко от 2015 г.

 

Основните елементи на регламента, включват:
1. засилване възможностите за преговори  на производителите на мляко, като им позволява да се създадат организации на производители, които тяхно име да договарят колективно договори за доставки на мляко.

2. възможността за държавите-членки да въведат на тяхна територия:
- задължение за официални писмени договори за доставката на мляко и / или задължение за изкупвачите на мляко  да представят писмено предложение за договор с производител, който ще бъде в състояние да приеме или отхвърли това предложение.

Всички елементи на договорите трябва да се договарят свободно между страните, обаче Държавите-членки могат да определят минималната продължителност на договорите между изкупвачите и производителите на тяхната територия (най-малко 6 месеца).

Въпреки това в този случай, производителят може да отхвърли такава минимална продължителност и да се договарят свободно всички елементи на договора, вкл.цени и условия за доставки.


Чрез новия регламент се въвежда възможността за държавите-членки да признават междубраншови организации (IBO) в пазара на мляко, които да обединяват представители на производители, преработватели и търговци.

 

Важна част от регламента е за прозрачността на пазара за производство на мляко в ЕС, която се цели да се постига чрез въвеждане на задължение за изкупвачите да изпращат месечни декларации за количествата мляко, закупени от тях. Целта на това изискване е да се наблюдава обема на млякото, което се изкупува и развитието на пазара след изтичането на режима на млечните квоти.

 

Регламента ще функционира до месец Юни 2020-а година.

 

 

© 2012 Фермер.БГ